Gazdaság

A magyar cég, amely válságban is dübörög

aprópénz (pénz, érmék, aprópénz, kéz, )
aprópénz (pénz, érmék, aprópénz, kéz, )

Tavaly minden pénzügyi mutató tekintetében jelentős javulást ért el a Szerencsejáték Zrt.

Az üzemi tevékenység eredménye 8,88 milliárd forint lett, a társaság adózás előtti eredménye 9,225 milliárd forintot, adózott nyeresége 7,468 milliárd forintot ért el tavaly. Így 2011-ben összesen 7,8 milliárd forint osztalékot fizetett a Szerencsejáték Zrt. a tulajdonosnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek – derül ki a cég közleményéből.

A Szerencsejáték Zrt. egy lakosra számított árbevétele több évre visszamenőleg az egyik legmagasabb a kelet-közép-európai régióban. Míg 2010-ben az elért szerencsejáték-árbevétel 168,5 milliárd forint volt, addig 2011-ben már 180,5 milliárd. Ez 7,1 százalékos emelkedést jelent.

Tavaly a megjátszott alapjátékok száma meghaladta az 1 milliárdot. A nyeremény szja-kulcs csökkenése miatt pedig mintegy 4 milliárd forinttal tudta növelni a játékosok nettó nyereményét a cég.

Ami a játékok népszerűségét illeti, a fiatal felnőttek körében a Tippmix csillaga töretlenül ível felfelé. Heti forgalma több esetben meghaladta az Ötöslottó árbevételét tavaly. A fogadás 41,4 milliárd forintos árbevétele 14,5 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Az Ötöslottón a tavalyi év során két alkalommal kúszott 2 milliárd forint közelébe a jackpot, a játék 47 milliárd forintos árbevétele azonban elmaradt az előző évitől.

Az általános európai trendnek megfelelően a Totó és a Góltotó ma már nem túl népszerűek, a sorsjegyek ellenben egyre keresettebbek – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik