Gazdaság

Bokros megint odacsapott a kormánynak

bokros lajos (bokros lajos)
bokros lajos (bokros lajos)

Megint a régi szemét bugyog fel, a kormány késve adta be a tranzakciós illetékről szóló javaslatot, most meg csodálkoznak, hogy az nem ment át az Európai Központi Bankon – mondta Bokros Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Nem igaz, hogy az EKB-nak kizárólag véleményezési joga lenne – jelentette ki a volt pénzügyminiszter. Bokros Lajos szerint a tranzakciós illeték bevezetése kizárólag a költségvetés hiányának lefaragására szolgál, nem pedig a pénzügyi szektor stabilitásának megőrzésére. A szakember úgy véli, ez komolyan hátráltatni fogja az IMF/EU tárgyalásokat.

A közgazdász kedden találkozott a Nemzetközi Valutaalap delegációjával, és elmondása szerint nem az látszott, hogy felhőtlen lenne a kapcsolat a kormány és az IMF között.

A volt pénzügyminiszter szerint a tranzakciós adó már a harmadik, ragadozó jellegű, az állam étvágyát kifejező intézkedés, amit sem az Európai Bizottság, sem az EKB nem tud elfogadni. “A tranzakciós illeték egyedül arra szolgál, hogy bebizonyítsuk, mi vagyunk az urak. Magyarországon akarnoki, ésszerűtlen gazdaságpolitika van, ami megöli a legfontosabbat, a bizalmat és a szabad versenyre alapozott önkéntes kezdeményezéseket” – fogalmazott Bokros.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Központi Bank kedden adta ki jogi szakvéleményét, amely szerint a tranzakciós adó sérti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, uniós harmonizáció nélküli bevezetése pedig torzulásokat okozhat a pénzügyi piacokon és a reálgazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik