Gazdaság

Már Brüsszel is vizsgálja a tranzakciós illetéket

europai-unio(960x640)(3).jpg (brüsszel, )
europai-unio(960x640)(3).jpg (brüsszel, )

Azt egyelőre nem lehet tudni, indulhat-e kötelezettségszegési eljárás az ügyben. Az Európai Központi Bank mindenesetre kedden durván beszólt a kormánynak az új közterher miatt.

Az Európai Bizottság is foglalkozik a magyarországi tranzakciós illeték bevezetésével – erősítette meg szerdán Brüsszelben a testület szóvivője. Antoine Colombani ugyanakkor semmi mást nem árult el, így azt sem, hogy hol tart a kérdés áttekintése, illetve várható-e határozathozatal az ügyben.

Az Európai Bizottság egyébként a múlt héten hivatalosan is lezárta a Magyarország ellen januárban, a jegybank függetlenségének kérdésével kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárást. Ugyanakkor nyilvánvalóvá tették: megvizsgálják, hogy a tranzakciós illeték kiterjesztése a Nemzeti Bankra vajon összeegyeztethető-e a közösségi jogelvekkel.

Az Európai Központi Bank kedden adta ki jogi szakvéleményét, amely szerint a közteher sérti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, uniós harmonizáció nélküli bevezetése pedig torzulásokat okozhat a pénzügyi piacokon és a reálgazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik