Gazdaság

Mélyebb lesz a recesszió a vártnál

Meredeken lassul az idén a közép- és kelet-európai térség gazdasági növekedése, mivel az átalakuló régión belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai - jósolta szerdán új előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A pénzintézet a térség több országában, köztük Magyarországon egész éves recesszióval számol, és rontotta is a magyar gazdaság teljesítményére adott előrejelzését.

A prognózis szerint a tavalyi 4,6 százalék után 2012-ben 2,7 százalékos átlagos gazdasági növekedés várható az országcsoportban. Ez jelentősen rontott előrejelzés, ugyanis májusban még 3,1 százalékos átlagos idei növekedéssel számolt az EBRD.

Magyarországon a májusban jósolt 1,0 százalékos gazdasági visszaesés helyett most már 1,3 százalékos idei GDP-mínuszt vár 2012-re a pénzintézet. A bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusban  valószínűsített 0,7 százalék helyett.

A jelentés szerint hazánkban a recesszió fő tényezője továbbra is a fogyasztás zsugorodása. Emellett a jórészt külföldi tulajdonú bankrendszerben zajló mérlegalkalmazkodási folyamat is visszahúzó erővel hat a növekedésre, csakúgy, mint az újonnan bevezetett tranzakciós illeték, amely tovább növeli a bankrendszer eddig is magas adóterheit.

Az EBRD úgy véli, több olyan adóügyi és szabályozási kérdés is van, amelyek komoly mértékben nehezíteni fogják az IMF/EU-tárgyalások gyors befejezését.

Az euróövezeti jövő évi kilátásokat illetően több forgatókönyve is van a pénzintézetnek. Alapesetben arra számítanak, hogy a valutaunió összesített GDP-je idén átlagosan 0,3 százalékkal visszaesik, jövőre pedig stagnál. A borúlátó prognózis szerint az euróövezet GDP-értéke 2012-ben 1 százalékkal, 2013-ban már 2 százalékkal csökkenne. Az optimista becslésben ugyanakkor nullaszázalékos idei és 1 százalékos jövő évi valutauniós növekedés szerepel.

Más nagy londoni házak gyakorlatilag biztosra veszik a több évig tartó mély euróövezeti recessziót. A Capital Economics a következő két évre részleges eurófelbomlást és folyamatos recessziót jósol. Előrejelzésük szerint Görögország még idén távozik a valutaunióból, és jövőre valószínűleg követi Portugália, sőt esetleg Írország is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik