Gazdaság

Üzleti titok, mennyi pénzt buktak az EFOTT-osok

EFOTT fizetőkártya (efott)
EFOTT fizetőkártya (efott)

A fesztiválon csak kártyával lehetett fizetni, készpénzzel nem. A kártyákat a helyszínen lehetett visszaváltani, a rajta lévő pénzzel együtt. Akinek ez nem sikerült, annak ugrott a pénze. A letéti díjat is csak akkor kaphatja vissza, ha számlát nyit valamelyik TakarékPontban.

Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön leszakadt az ég az idei velencei EFOTT-on. Szerecz Gáborék pont ezen a napon voltak kint. Elmondása szerint ekkor leállt a kártyarendszer, s lehúzták a redőnyöket a szervezők. Így ők nem tudták visszaváltani a fesztiválkártyáikat, sem az azokon lévő pénzüket. Kiváltáskor 500 forint letéti díjat kértek az igénylőktől, ami szintén visszajárt (volna) a visszaváltáskor. Gábor kb. háromezer, barátja mintegy kétezer forintot nem használt fel. Ketten összesen tehát nagyjából hatezer forintot buktak emiatt.

Csak pár perces volt a leállás?

A szervező azt írta megkeresésünkre, hogy a vihar miatt pár percre valóban áramszünet volt a rendszerben. Ekkor kártyát sem ki-, sem beváltani nem lehetett. A fesztiváligazgató szerint azonban az áramszünetet a szakemberek nagyon gyorsan megszüntették, s aztán zavartalanul működött minden tovább. Maszlavér Gábor azt mondja, ha Szerecz Gáborék valóban vissza akarták volna váltani aznap a kártyájukat, csak pár percet kellett volna várniuk. De a kártyákon lévő pénzösszeg visszaváltására a fesztiválházirend értelmében kizárólag a helyszínen volt lehetőség – tette hozzá.

Gábor azóta is próbálja elérni, hogy megkapják a pénzüket. Nem is az összeg miatt, hanem elvből. Hiszen a maradék pénzért nem kaptak szolgáltatást. Szerinte ez jogosulatlan haszonszerzés.

A kártyákon szerepelt, hogy azokat július 31-ig vissza lehet vinni a TakarékPontokba, s ekkor még a kártyadíjon felül ezer forint jóváírást is kaphatnak a fesztiválozók. Szerecz Gábor ezzel is megpróbálkozott. A kártyán nem szerepelt, hogy a visszaváltás feltétele számlanyitás (de megadták a „részletekhez” a webcímet).

A TakarékPont oldalán valóban írják, hogy számlát kell nyitni a kártyavisszaváltáshoz és amennyiben a számlavezető takarékpontnál adjuk le a plasztikot, akkor jár a számlánkon az 1500 forint jóváírás. Két számlát lehet nyitni, az egyiknek 149, a másiknak 339 forint a havi díja. Vagyis fél-egy év alatt a bank visszaszedi a jóváírást. A másik oldalról nézve a dolgot: fél évig, egy évig ingyenes a számlavezetés. Gáborék nem akarnak számlát nyitni. Így pedig nem kaphatják vissza a pénzüket.


Fotó: Neményi Márton

Nincs maradék pénz?

A fesztiváloknál az a szabály, hogy a zárás napja után nincs visszaváltás. Mint Maszlavér Gábor írta: nem létezik olyan kártyás fesztivál, amely ne a zárónapján zárná le a kártyák visszaváltását is. Szerinte az EFOTT-nál ehhez képest kivételes lehetőség, hogy ha valaki megtartotta a kártyáját, és számlát nyit, akkor az ezressel megfejelve visszakapja a kártyadíjat.

Tavaly a szigetes rendezvényeken is csak kártyával lehetett fizetni, és ott is voltak, akik nem tudták visszaváltani a plasztikot. Hogy hányan, azt nem sikerült kideríteni. Ahogy most sem. Kérdeztük Maszlavér Gábort, hányan váltottak kártyát, abból hányat adtak vissza, mennyi pénz maradt a plasztikokon, és ez az összeg az EFOTT-nál landolt-e, de üzleti titokra hivatkozva erre a kérdésre nem válaszolt.

Mint írta, a kártya hivatalos kibocsátója, fenntartója és kezelője az EFOTT Kft. Így a céget terhelte a kártyarendszer kialakításával és üzemeltetésével kapcsolatos összes technikai, infrastrukturális, személyi, gyártási és egyéb járulékos költség. Ezekre a kiadásokra hivatkozva mondta azt, hogy „maradék” pénzről nem beszélhetünk.

Azt is hozzátette még: Szerecz Gáboron kívül másról nincs tudomásuk, aki az áramszünetre hivatkozva ne tudta volna visszaváltani a kártyáját.

Utolsó nap: hosszú sorok

Szerkesztőségünket egy másik panaszos is megkereste. Ők az utolsó napon jöttek el az EFOTT-ról. Tízig el kellett hagyniuk a helyszínt. Viszont a visszaváltó pontokon (amelyekből állítása szerint csak pár volt nyitva) óriási sorállás volt. Maszlavér Gábor azt írta megkeresésünkre, hogy a visszaváltást kitolták bő két órával, hogy senkinek ne kelljen úgy távozni, hogy ne tudta volna visszaváltani a kártyáját.

A baráti csoport nem a sorállást választotta, inkább azt gondolták, levásárolják a plasztikon maradt összegeket. Azonban azt tapasztalták, hogy az árusok jó részétől éjjel, hajnalban visszaszedték a leolvasókat, ezért sokuknál nem lehetett már fizetni. De azért sikerült olyan helyet találniuk, ahol elkölthették a megmaradt pénzüket. S mivel a kártyán az szerepelt, hogy a TakarékPontokban is visszaválthatják, gondolták, majd elugranak oda a kártyadíjért. Ott szembesültek vele, hogy ha még nincs TakarékPontos számlájuk, nyitniuk kellene ahhoz, hogy jóváírják a kártyadíjat, plusz az ezer forintot. Nem nyitottak számlát.

A fesztiválozó és barátai kicsit mérgesek voltak, mert ezt az információt az EFOTT-on kihelyezett tájékoztató táblákon nem látták. Szerintük ez nem volt véletlen. Mert 500 forintért senki nem fog pereskedni. Viszont a sok kicsi sokra mehetett. Persze, ezt senki nem tudja bizonyítani – tették hozzá.

Maszlavér Gábor erre azt mondta, hogy előzetesen a honlapra, a helyszínen pedig a jegypénztárak molinóira is kitették a házirendre és a kártyára vonatkozó információkat. Utóbbiakat fóliázva, hogy az időjárás viszontagságainak is ellenálljon a tájékoztató. LED falakon, hangosbemondón és a fesztiválrádión keresztül is tájékoztatták a résztvevőket. Emellett hoszteszek segítségével közel 20 000 szóróanyagot osztottak szét, amelyeken a visszaváltással kapcsolatos információkat olvashatták a fesztiválozók. A házirendet belépéskor automatikusan elfogadják a résztvevők. Ez minden rendezvényen így van – tette hozzá.

Úgy tudjuk, a GVH-nak is érkezett az EFOTT-os kártya visszaváltásával kapcsolatos panaszlevél, de a hivatal azt mondta, ők nem indítottak vizsgálatot.

A plasztikot egyébként a visszaváltást kivéve jó megoldásnak tartotta a baráti társaság. Hogy jövőre kártyás lesz-e az EFOTT, azt még nem döntötték el a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik