Gazdaság

A kismamák háromnegyede nem kapta meg pénzét

kismama (kismama, )
kismama (kismama, )

A minisztérium szerint 80 ezer kismamának kellett volna kiegészíteni a juttatását. Ennyien járhattak rosszul az adójóváírás kivezetése miatt. Azonban csak 19 ezren kapták meg a kompenzációt.

A minimálbért kereső szülők 8900 forinttal kevesebb gyedet kaptak idén az adójóváírás kivezetése miatt. Viszont akiknek a keresete bruttó 196 ezer forint feletti volt, azok havi 8 ezer forinttal több gyedet kaptak tavalyhoz képest. A kiegészítő pótlékkal a rosszul járó kismamák helyzetét kívánta rendezni a kormány.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága úgy számolt, hogy 80 ezer olyan szülő van, aki kompenzációra szorulna. Az OEP csak 40 ezer támogatásban részesülőnek küldte ki az igénylő lapot, közülük pedig 29 ezren küldték vissza a nyomtatványt – hívja fel a figyelmet az LMP. AZ általuk megkérdezett szakértők szerint a rendkívül bonyolult jogszabály sokakat megoldhatatlan helyzet elé állított. A beérkezett kérelmezők közül mindössze 19 ezren kaptak január 1-jéig visszamenőlegesen kiegészítést, azt is leghamarabb áprilisban.

A zöldpárt ezért is mondja, hogy a kormány mantraszerűen ismételgetett mondatai a „családbarát adórendszerről” hamisak. Nem családbarát, hogy az egykulcsos adórendszer miatt rosszul járt édesanyák háromnegyede nem kapta meg jogos járandóságát, de az sem, hogy azok a szülők, akik 2011. július 15. után váltak szülővé, egyáltalán nem kapnak kompenzációt.

Az LMP arra kéri a kormányt, hogy ha már egy ennyire bonyolult, átláthatatlan rendszert hoztak létre, legalább tegyenek meg mindent azért, hogy a kismamák minél hamarabb és minél egyszerűbb eljárás keretében jussanak hozzá az elmaradt kompenzációhoz. Intézkedjenek, hogy a 2011. július 15-ét követően született gyermekek után is járjon kompenzáció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik