Gazdaság

Készenléti hitelt akar adni a Valutaalap

számológép-pénz (számológép, pénz, )
számológép-pénz (számológép, pénz, )

Ezt általában a sebezhetőbb gazdaságok kapják. A magyar főtárgyaló következetesen elővigyázatossági hitelről beszélt eddig, és Varga Mihály szerint nem is nyúlnánk a kerethez.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) készenléti hitelmegállapodásról fog tárgyalni a magyar kormánnyal, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy Budapest elővigyázatossági hitel gyanánt fogja kezelni az egyezséget – mondta az IMF külkapcsolati igazgatója, Gerry Rice Washingtonban.

A nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, Varga Mihály a múlt pénteken azt mondta: elegendő egy elővigyázatossági megállapodás, és szerinte a szerződés értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz.

Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban többször is nyilvánvalóvá tette: nincs szüksége a Valutaalap pénzére az országnak, a hitelpiacról megszerzi azt az összeget, amely a korábbi kölcsönök megújításához kell, így az IMF-megállapodás lényege az lenne, hogy biztonsági hálót teremt.

Az elővigyázatosság az IMF szótárában nem hitelfajtát jelent, hanem a kölcsön felhasználásának módját jelzi. Egészen pontosan azt, hogy az érintett ország nem nyúl a neki felajánlott összeghez. A készenléti megállapodást viszont már a sebezhetőbb, vagy egyenesen megroggyant gazdaságok veszik igénybe.

A Valutaalap és az Európai Unió küldöttsége július 17-én érkezik Budapestre, ezt követően megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik