Gazdaság

Itt az idő kunát vagy eurót venni a nyaraláshoz

horvátország (horvát tengerpart, )
horvátország (horvát tengerpart, )

Most érdemes bespájzolni a külföldi utazásra, mert nem kizárt, hogy a következő hónapokban gyengülhet a forint – mondja az Equilor.

Kapcsolódó cikkek

A nyaralásra készülőket egyre inkább foglalkoztatja az a kérdés, hogy várható-e még további forinterősödés, vagy érdemes már most megvenni a vakációra fordítandó valutát. Akik eddig kivártak, azok kihasználhatják a jelenlegi piaci optimizmust a befektetési cég szerint.

Júniusban a görög választások, valamint a spanyol-olasz duó adósságkrízise fűszerezte a piaci hangulatot, a múlt héten azonban az EU nem várt rugalmasságot mutatott az eddig patthelyzetnek tűnő kérdésekben, emiatt a forint a régiós devizákkal karöltve remek formába lendült.

Bár a forint és a régiós devizák most nem tekinthetők kifejezetten olcsónak a dollárral vagy éppen az euróval összevetve, az előttünk álló hónapokban stagnálásra illetve kisebb mértékű forintgyengülésre számít Saághy Pál, a cég devizapiaci szakértője.

A forint árfolyamánál két, jól elkülöníthető tényezőt érdemes a szakember szerint megkülönböztetni. Az egyik a külföldi börzéken uralkodó apátia vagy éppen eufória, ami a legmeghatározóbb a magyar pénzügyi eszközök és így a forint vonzerejének alakulása esetében is. Ez az első félévben az átlagosnál nagyobb kilengéseket eredményezett, a nyár elején azonban megnyugodtak a kedélyek. Az előttünk álló hetekben várhatóan ismét terítékre kerülnek majd a nyugat-európai országok problémái.

Hazai szemszögből nézve a piaci szereplők az EU/IMF-hitelmegállapodásra várnak, a szerződés aláírásának elhúzódása azonban mindeddig nem kavart komolyabb vihart a befektetők körében.

Az egyeztetések viszonylag sok időt vesznek majd igénybe, ezért elképzelhető, hogy kisebb hullámokat még kelthet a forint árfolyamában egy-egy vitás kérdés napirendre kerülése. Van esély arra, hogy néhány egységet izmosodik még a forint. Ám a nyaraláshoz szükséges euró- vagy éppen kunamennyiséget alapul véve nem érdemes óránként fürkészni a pénzváltókat. Célszerűbb már most átváltani a nyaralásra szánt forintot – összegeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik