Gazdaság

Gyorsabban száll a pénzünk, mint eddig

internet-bankkártya (internet, bankkártya, )
internet-bankkártya (internet, bankkártya, )

Napon belül átmennek majd a munkaidőben indított utalások.

Mától új időszámítás kezdődik a magyar bankpiacon: életbe lép az Intergiro 2. A titokzatos elnevezés mögött egy új elszámolási rendszer áll, amely a bankok közötti pénzmozgásokat intézi. Elődje, az Intergiro 1, lassú volt és nem túl intelligens. Legjobb esetben is csak az utalás másnapján lehetett abban reménykedni, hogy megérkezik a fizetésünk, s ha a parkolási bírságot interneten keresztül próbáltuk kifizetni, hülye rövidítéseket kellett kitalálni ahhoz, hogy elférjen az összes szükséges azonosító a közleményrovatban.

Az áramvonalasabb Intergiro 2 egyebek között ezeket a problémákat orvosolja. Több mint két évi fejlesztés és 20 milliárd forint befektetése után mától az interneten, telefonon vagy mobilbankban leadott utalásokat kétóránként indítja majd a rendszer. Ha jó időben utalunk, akkor négy órán belül a címzett számláján lesz a pénz, attól függetlenül, hogy melyik banknál vezeti. A rendszer reggel 8:30-kor nyit, onnantól az Intergiro 2 kétóránként továbbítja a megbízásokat, s 16:30-ig kell ahhoz beérkeznie az utalásoknak, hogy még aznap eljusson oda, ahova küldjük. Ez egyedül a papíron feladott megbízásokra nem vonatkozik, azoknál marad a régi rendszer.

A rendszert működtető Giro Zrt. 54 bankkal áll kapcsolatban, az ő utalásaikat tudja így koordinálni. (A bankok közvetlenül is tudnak utalni egymásnak, csak az lassabb és drágább.) A pénz gyorsabb mozgása élénkíti a gazdaságot, ám mi magunk is pénzt nyerhetünk rajta: egy nappal tovább kamatoztathatjuk a határidős utalásokra szánt pénzt, hisz aznap teljesülnek majd az utalások.

A fél öt után vagy hétvégén leadott megbízásokat reggel teljesíti majd a rendszer – ilyenkor azonban ügyelni kell majd arra, hogy ne költsük el a beállított utalásra szánt pénzt, mivel a bankok ezen túl nem zárolhatják a pénzt, csak akkor, amikor el is utalják. Emellett valamennyi elektronikus forintátutalásnál lehetőség lesz az eddiginél több adat közlésére és fogadására. Ez elsősorban a vállalatoknak előny, mivel így fejleszteni tudják a számlavezető rendszerek közötti automatikus kommunikációt.

A bankok többsége valószínűleg 30 perces technikai intervallumot fog hagyni arra, hogy az átutalási megbízásokat a Giro felé továbbítsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik