Gazdaság

Októberre lehet IMF-megállapodás

Varga Mihály (varga mihály, imf)
Varga Mihály (varga mihály, imf)

Varga Mihály arra számít, hogy Magyarország legkésőbb október végéig aláírhatja a nemzetközi hitelezőkkel a hitelmegállapodást.

A tárca nélküli miniszter úgy ítélte meg, hogy a hitelmegállapodás aláírására valamikor augusztus közepe és október vége között kerülhet sor. A Reuters által közzétett interjúban kitért arra is, hogy Magyarország olyan rugalmas (elővigyázatossági) hitelmegállapodást szeretne kötni, amilyennel Lengyelország is rendelkezik, nem pedig olyan (szigorúbb feltételekkel járó) készenléti hitelmegállapodást, amilyen a szomszédos Romániának van.

Arra a kérdésre, hogy a megállapodás létrejötte meghiúsulhat-e, ha az IMF ragaszkodik a készenléti hitelhez, Varga Mihály úgy válaszolt, látni kell a megegyezés feltételeit. “Arról van szó, hogy milyen köret kerül a főétel mellé” – mondta.

A politikus kitért arra is, hogy a hitelmegállapodás értéke megközelítheti a piac által várt 15 milliárd eurót, de a magyar kormány egyelőre várja a hitelezők ajánlatát, és még nem döntött a kérdésben.

Varga Mihály az interjúban azt is hangsúlyozta, hogy személyes kudarcának tekintené, ha a tárgyalásokon nem sikerülne megállapodásra jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik