Gazdaság

Nem lesz áremelés?

Egy friss kutatás szerint tovább csökkenhet azoknak a kereskedőknek a száma, akik áremelést terveznek. S ha emelnek is, átlagosan valamennyivel kevesebbet, mint korábban gondolták.

Az építőipar után az iparban is többségbe kerültek azok, akik árcsökkenésre számítanak. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt tovább csökkent az áremelést tervezők aránya. Eközben az árnövelés átlagos mértéke is enyhén mérséklődött. A fogyasztók ugyanakkor úgy vélik, hogy nőhet az infláció – derül ki a GKI legújabb konjunktúra-index jelentéséből.

Továbbra sem bízunk abban, hogy hamarosan jobb idők jönnek. Az üzleti várakozás, a gazdasági kilátások megítélése minden ágazatban tovább romlott, a fogyasztók viszont hajszálnyival bizakodóbbak.

Az iparban, a kereskedelemben, és az építőiparban is gyengült a foglalkoztatási szándék, a szolgáltatók körében azonban nem változott. Ezzel együtt az emberekben nem erősödött a munkanélküliségtől való félelem.

Az iparban a termelési helyzet és a rendelésállományok megítélése nem változott, sőt, az exportrendeléseké még valamelyest javult is. A termelési kilátásoké viszont kissé rosszabb lett. Az építőipari bizalmi index értéke minimálisan emelkedett. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése tovább romlott, a rendelésállományoké viszont minimálisan javult. A kereskedelmi bizalmi index kissé emelkedett. Az eladási pozíció megítélése csökkenő készletszint mellett romlott, míg a rendelések várható alakulását javulónak érezték a válaszolók. A szolgáltatói várakozások kissé romlottak. Az eddigi üzletmenet megítélése javult, a várható forgalomé azonban ennél erőteljesebben romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban a májusi, rendkívül nagy esés mértékének kb. felével emelkedett, de továbbra is csak a 2009. októberi értéknek felel meg. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és a következő egy évben várható megtakarítási képességet valamivel kedvezőbbnek ítélte, mint egy hónappal ezelőtt.  A lakosság saját anyagi helyzetének megítélése viszont a bizalmi index mérése óta nem tapasztalt alacsony szinten stagnál.

A kutatás az Európai Unió támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik