Gazdaság

A cégek nem eresztik könnyen a cascósokat

forgalom (forgalom)
forgalom (forgalom)

Ha valaki meg akarja szüntetni a cascóját, évforduló előtt mondhatja fel. Ha ehelyett egyszerűen nem fizeti tovább, idővel akkor is megszűnik a szerződése. Viszont az elmaradt díjat behajtják rajta.

Egyre többünknek okoz gondot, hogyan húzza ki fizetésig. Sokan számba vesszük, min lehetne még spórolni. Olcsóbb élelmiszert vásárolunk, elhalasztjuk beszerzéseinket, lemondunk bizonyos szolgáltatásokat, például az egyik telefon-előfizetést vagy a cascót. Utóbbi persze jól megfontolandó lépés, mert ha mégis történik valami baj, foghatjuk a fejünket.

Nem fizette tovább

Olvasónk, Jóska is spórolni akart. Úgy döntött, nem fizeti tovább a saját tulajdonában lévő autó cascóját. Azt hitte, ez elég a megszüntetéséhez. Ez részben igaz is, csak van pár nemkívánatos mellékhatása is ennek a „lemondási módnak”. Ő akkor kezdte kapisgálni, hogy valami nincs rendben, amikor a Creditexpress követeléskezelőtől levelet és csekket kapott.

Azt írták: fizessen a megadott határidőig, különben fizetési meghagyásos eljárást alkalmaznak vele szemben, s pluszban ennek költségét is állnia kell. Arra is felhívták a figyelmét, hogy az esetleges polgári peres és végrehajtási eljárás költségei (mely ingó és ingatlan vagyonát is érintheti) szintén őt terhelnék. Rákérdeztünk, de nem emlékezett, hogy biztosítójától, az Uniontól kapott volna fizetési felszólítást, vagy értesítést arról, hogy követeléskezelőhöz küldik a tartozását, ha nem rendezi.

Írásban kell lemondani, fordulónap előtt

A megkérdezett biztosítók azt mondták, normál esetben a cascót az évforduló előtt (jellemzően 30 nappal) lehet megszüntetni, írásbeli felmondással. Ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is megerősítette. A szerződést azért kell az évforduló előtt lemondani, mert a felek Magyarországon jellemzően határozatlan idejű szerződéseket kötnek, s így felmondás híján az automatikusan érvényben marad a következő évre – figyelmeztetett a felügyelet.

A megszüntetés egyébként nem bonyolult. Az Unionnál elmondták, elég egy saját megfogalmazású levelet elküldeni vagy faxolni. Ebben le kell írni minden vonatkozó adatot, és azt, hogy felmondjuk a casco-szerződést. Az Allianz még azt is hozzátette, a lemondást nem kell indokolni.

Ha a kocsit eladjuk, vagy megsemmisül (a hasonló eseményeket érdekmúlásnak hívják a szakzsargonban), akkor is megszűnik a casco-szerződés, de csak ha értesítjük a biztosítót.

A PSZÁF-tól megtudtuk, hogy a szerződéses időszakon belüli szerződésbontásra egyébként csak a biztosító hozzájárulásával van lehetőség. Ezt azonban a felügyelet szerint jellemzően nem adják meg. Igen ám, de mi történik, ha felmondás helyett nem fizet az ügyfél?

Nemfizetéssel is megszűnhet

Az Allianz úgy fogalmazott, hogy a biztosítási díjat a teljes időszakra meg kell fizetni, s az érdekmúlás kivételével évforduló előtt nem lehet megszüntetni a szerződést. Ebből az következne, hogy azzal sem lehet kibújni a kötelezettség alól, ha nem fizetjük a díjat. Azonban azt is írták, hogy a díj-nemfizetéses megszűnésének különféle jogi következményei lehetnek. Például a szerződő elveszti a bónusz kedvezményét, a biztosító pedig jogosult a meg nem fizetett díjakra, amelyhez jogos bírói végzés után végrehajtást is kérhet.

A Signálnál 30 napi késedelem után küldenek felszólító levelet, és csak a 60. nap elteltével szüntetik meg a szerződést. Ezen kívül külön levélben hívják fel a hátralékos ügyfelek figyelmét a díj-nemfizetés következményeire. Ebben azt is közlik, hogy a szerződés megszűnése után a biztosító a neki járó díjra behajtást kezdeményezhet. A nagyobb díjú szerződéseknél azonban az is előfordul, hogy folyamatosan küldött díjfelszólítóval ezen túl is életben tartják a szerződést – tették hozzá. Vagyis a későbbi díjfizetés reményében vállalják a kockázatot. Ez utóbbi esetben viszont csak felmondással lehet megszüntetni a cascót.

Az Unionnál elvben az elmaradt casco-díj esedékessége után 20 nappal küldenek fizetési, majd 60 nap után törlési értesítőt. Ezzel a biztosítás megszűnik, de a 60 napra szóló díjat akkor is be kell fizetni, aminek a behajtásához követeléskezelőt alkalmaznak. Azt is hozzátették, hogy a díj-nemfizetéssel megszűnő szerződések nem felelnek meg a Ptk. szabályainak. Hiszen a biztosító az elmaradó díjak ellenére bizonyos ideig még kockázatban áll, vagyis, ha pl.: casco esetében az autós kárt szenved, a biztosító meg kell, hogy térítse a kárt.

A Generálinál nem tértek ki a válaszban arra, mi a gyakorlat náluk. Viszont kiderült, vizsgálják annak lehetőségét, hogy az évforduló előtti megszűnések tapasztalatait hogyan tudják a jövőben beépíteni a díjbeszedési gyakorlatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik