Gazdaság

Versenypiacot szeretnének a földgázcégek

Diszkrimináció nélkül szeretnének szolgáltatni egymás hálózatán is a gázelosztók.

A hazánkban működő földgázelosztó társaságok 2012. június 1-jén Földgázelosztási Együttműködés Fórumot alapítottak. A fórum létrehozásának és működésének legfontosabb célja a tag E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt., a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. és a TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. szerint, hogy a szakmai együttműködésnek intézményi kereteket biztosítson, és hogy a társaságok érdekegyeztetését és érdekképviseletét ellássa.

A vállalatok szerint a szervezetre szükség van ahhoz, hogy a gázszolgáltatók jól el tudják végezni a hazai felhasználók zavartalan, biztonságos, megfelelő minőségű és átlátható költség-szerkezetű földgáz-ellátását, új hazai elosztó kapacitásokat tudjanak létrehozni, s hatékonyan és gazdaságosan üzemeltethessék a rendszert.

A szolgáltatóknak – és a gazdaságnak – szintén fontos lenne, hogy a magyar földgázpiac erősebben integrálódjon az Európai Unió egységesülő földgáz-piacaiba, s hogy létrejöjjön egy minél hatékonyabban és transzparensebben működő földgáz-versenypiac, a földgázhálózatok diszkriminációmentes hozzáférésének biztosításával. Szeretnék a földgázfelhasználás műszaki biztonságát is növelni, az ellátásbiztonsággal együtt.

A Fórum céljainak elérése, a Fogyasztók, a kereskedők, valamint az egyetemes szolgáltatók magas szintű kiszolgálása érdekében együttműködést kezdeményez a hazai és nemzetközi energiapiac más szereplőivel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik