Gazdaság

Adócsökkentést sürgetnek az adótanácsadók

A foglalkoztatás bővüléséhez elengedhetetlen a munkáltatói adó- és járulékterhek mérséklése. Tíz százalék mínusznak már érezhető hatása lenne.

Ha 10 százalékkal kevesebb lenne a most 27 százalékos szociális hozzájárulási adó, akkor a 10 fő feletti foglalkoztatóknál már lehetőség lenne arra, hogy egy-egy új embert felvegyenek – mondta megkeresésünkre az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke, Zara László.

Hogy milyen mértékű és ütemezésű legyen az adó- és járulékterhek csökkentése, egyszerre hajtsák végre, vagy több lépésben, arra nem tettek konkrét javaslatot az adótanácsadók. Úgy érzik, ez nem az ő feladatuk.

Azt azonban megjegyezték, a lépésre azért is szükség lenne, mert európai viszonylatban is nagyon magasak nálunk a bért terhelő munkáltatói és munkavállalói bérterhek. Harmadikok vagyunk ebben a rangsorban.

Miből lenne rá pénz?

Forrást részben találtak a foglalkoztatás bővítését célzó javaslathoz. Meggyőződésük, hogy adminisztráció-csökkentéssel, megspórolható lenne a közteher mérsékléséhez szükséges összeg egy része. Feltéve persze, hogy az „egyszerű állam” program a terv szerint megvalósul. Mert úgy látják, ebben van némi csúszás.

Pedig az adminisztráció csökkentésével az állam és a vállalkozások is százmilliárdokat spórolhatnának. Előbbi megtakarításból részben meglenne az adócsökkentés fedezete, a vállalkozásoknál megspórolt összeget pedig bérfedezetre lehetne költeni – fejtette ki Zara László.

Töröljék el az elvárt béremelést

Azt is megemlítette, hogy az elvárt béremelést (amire az adójóváírás kivezetése miatt lett szükség) meg kellene szüntetni. 2013-ban még lenne elvárt béremelés, ugyan csökkenő mértékben, de azt még nem tudni, hogy ez pontosan mit jelentene.

Az adótanácsadók úgy látják, hogy a vállalkozások számára ez olyan terhet jelent, amit nem tudnak kitermelni, hiszen nem lett több bevételük. Annak ellenére sem tudták előteremteni a fedezetet, hogy az emelés 5 százalék feletti részét levonhatták a befizetendő szociális hozzájárulási adóból (azok a vállalkozók, akik minden érintett dolgozónál megnövelték a bért). Információik szerint emiatt sok vállalkozásnál voltak elbocsájtások, vagy formális munkaidő csökkentés.

A minimálbérnél és a garantált bérminimumnál azt tartanák fontosnak, hogy a növekedés ne haladja meg a GDP növekményét.

Azért éppen csütörtökön álltak elő javaslatukkal, mert a jövő évi költségvetés főbb számai is mostanra várhatóak. Ehhez kapcsolódva fel szerették volna hívni a figyelmet rá, mi kellene ahhoz, hogy bővüljön a foglalkoztatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik