Gazdaság

Végre jó hír: egész olcsó a krumpli

zöldségek (zöldség, vegetáriánus, )
zöldségek (zöldség, vegetáriánus, )

Sok alapélelmiszer ára lement májusban, bár az infláció összességében még mindig magas.

Egy év alatt csaknem harmadával csökkent a burgonya bolti, piaci ára a Központi Statisztikai Hivatal májusra vonatkozó adatai szerint. Ezzel a magyar lakosság egyik legfontosabb alapélelmiszerének – amelyből fejenként 30 kilogrammot fogyasztunk évente – lett olcsóbb. Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács adatai szerint egyébként az újburgonya idén 5-10 százalékkal kerül kevesebbe, mint tavaly, a tavalyról megmaradt óburgonya pedig most körülbelül 40 százalékkal olcsóbb, mint egy éve.

Május környékén, amikor megjelenik az újburgonya, általában megugrik előző hónaphoz képest a krumpli átlagára, majd júniustól elkezd csökkenni, s jellemzően télen-tavasszal a legolcsóbb. Kecskés Gábor, a terméktanács elnöke szerint jövőre sem lehet nagy drágulásra számítani, mert jónak ígérkezik a termés.

A főzés más fontos alapanyagai is olcsóbbak lettek. A liszt 15 százalékkal kerül kevesebbe, a cukor 11 százalékkal, a friss zöldség 12 százalékkal, a gyümölcs pedig 9 százalékkal. A korábbi hónapok rekordjaihoz képest még a tojás ára is visszament valamelyest – a 10 százalékos májusi esés után „csak” 33 százalékkal drágább, mint tavaly decemberben.

A primőrök megjelenése persze mindig ránt egy kicsit felfelé az árakon, ám ahogy egyre több termelőnél érik be az adott zöldség vagy gyümölcs, egyre olcsóbbá válik. És azt már most is lehet látni, hogy idén összességében olcsóbbak lehetnek az alapélelmiszerek, mint tavaly, mert a primőrök megjelenése nem hozott akkora drágulást, mint 2011-ben.

Idén a sertéshús, a tojás és a szesz drágult sokat

Egy év alatt összesen 12 hónap alatt összesen 4,1 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, főleg a tojás, a sertéshúshoz kapcsolódó termékek és a csokoládé áremelkedése miatt. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,2 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára, főként a jövedéki adó emelése és az áfa-emelés miatt. Szintén átlag felett, 7,7 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 14,4 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruk 3,2 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak (2,0%), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2011. májushoz képest.

5,3 százaléknál járunk

Az infláció így májusban összességében 5,3 százalék volt előző évhez képest, ami némi lassulást jelent az év eleje óta gyorsuló drágulási mutatóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik