Gazdaság

Zuhan a reálbér

Az infláció elvisz mindent, amit a dolgozók a kötelező emelésen nyertek - írja a Népszabadság.

Öt százalékkal csökkent a fizetések vásárlóértéke márciusban Magyarországon: a statisztikai hivatal adata azt bizonyítja, hogy hiába erőszakolt ki a kormány a gazdaság teljesítőképességét meghaladó béremelést az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban az év elején, az adóemelésekkel gerjesztett infláció lényegében elvitte a bérek vásárlóértékét – írja szombati számában a Népszabadság.

– Ez nem egy sikertörténet – értékelte a lapnak a bérkompenzációs rendszert Dávid Ferenc, az egyik legnagyobb munkaadói érdek-képviseleti szervezet, a VOSZ főtitkára. A kormány ugyan támogatást ígért az elvárt béremelést (beleértve a minimálbér és a garantált bérminimum növelését is) végrehajtó foglalkoztatóknak, de ez csak ahhoz volt elég, hogy az alkalmazottak forintra ne vigyenek haza kevesebbet, mint tavaly. Arra már nem, hogy az előző évinél több terméket, szolgáltatást tudjanak vásárolni belőle.

A kormány nem is ígért többet, mint hogy a nettó béreket megőrzi, csakhogy a reálpozíció ilyen mértékű romlásával még a kabinet sem számolt. – A munkaadóknak fel kell készülniük arra, hogy az idén elszenvedett reálveszteséget a munkavállalók érvényesíteni kívánják a jövő évre vonatkozó béralkuban – mondta Dávid Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik