Gazdaság

Gyorstalpaló elektronikus vásárláshoz

Számtalan előnye van az elektronikus kereskedelemnek. A kereskedőnek azért jó, mert nonstop nyitva tarthat és nincsenek földrajzi határai vevői megtalálásának, így az egész világon árusíthatja termékeit. A vásárlóknak pedig mindezek mellett azért jó, mert kedvezményes, rugalmas, kényelmes, biztonságos és mára bárki számára elérhető.

Az interneten keresztül zajló elektronikus ügyintézés és vásárlás az egyre biztonságosabb megoldásoknak és eszközöknek köszönhetően gyorsan terjed Magyarországon. Biztonságos, hiszen nem kell készpénzt magunkkal hordani az utcán, a megfelelő óvintézkedéseket betartva senki sem férhet hozzá a számlánkhoz. Internetes fizetésnél ráadásul a bankunk azonnal, SMS-ben is értesíthet minket a tranzakcióról, így megtudhatjuk, hogyan áll a számlaegyenlegünk, és bármikor beállíthatjuk a limiteket, így megakadályozva az esetleges túlköltekezést vagy visszaélést.

Elektronikus kereskedelem:
Olyan webes kereskedelmi tranzakciók, ahol a kiválasztástól a fizetésig minden lépés online eszközön keresztül történik, legyen az okostelefon, számítógép vagy bankautomata. Az e-kereskedelem jelenleg legintenzívebben fejlődő ága a közösségi vagy kuponos vásárlás, amelynek 2010-es indulása óta megtöbbszöröződött a forgalma – tavaly májusban már meghaladta a havi 250 millió forintot.

A netes vásárlás számtalan előnye közül a következőket sorolhatjuk fel: rugalmas – hiszen bármikor vásárolhatunk, könnyen kezelhető és gyors – mivel nem kell a boltokban vagy a bankfiókban várakozni. A műveletek néhány perc alatt végrehajthatók és díjtalanok (a belföldi bankkártyás vásárlásért a bank nem számít fel díjat, ellentétben azzal, ha automatából veszünk fel pénzt). A webshopokban általában olcsóbbak a termékek, mint az üzletekben, éppen a fent említett okok miatt a kereskedők megengedhetik a 10-20 százalékos árengedményt. Az internetes áruházak felhasználóbarátok, szinte lehetetlen elrontani a rendelést, és a vásárlás tényleg nem haladja meg az öt percet.

Többféle kártyatípus és mobilbank

A netes rendeléseket rengeteg eszköz segíti. Érdemes tudni, hogy a webes fizetésre valamennyi, előlapján dombornyomású védjeggyel ellátott kártya alkalmas. A nagyobb biztonság érdekében jó ideje forgalomban vannak a netkártyák is, amikhez általában külön számla tartozik. Ezen csak a netes vásárlásra elkülönített összeget érdemes tartani, így kártyaszámunk esetleges ellopása esetén sem kell a visszaélés következményeitől tartanunk. Ez a kártya bárki számára ajánlott.

Ma már egyre több bank rendelkezik internetbank mellett mobil netbankszolgáltatással is, ami, ha a fent említett megoldásokban jártasak vagyunk, abban segít, hogy akár tömegközlekedés közben is vásárolhassunk, utalhassunk vagy egyéb pénzügyeinket intézhessük.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Olvasói sztorik