Gazdaság

Megütheti a bokáját, aki állampapírt vásárol

pénz (pénz, forint, )
pénz (pénz, forint, )

Vagyonvizsgálatnál kínos perceket és súlyos befizetési költségeket jelenthet, ha valaki nem tudja igazolni, miből vette az állampapírjait. Pedig a kormány nagyon szorgalmazza, hogy a lakosság fektessen az államba, s ezzel is csökkentse az adósságot.

Mint minden kiadás, az állampapír-vásárlás költségeit is igazolni kell tudni egy esetleges vagyonvizsgálat alkalmával – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden állampapír-vásárlás miatt kellemetlenségünk lehet – jegyezte meg a Dr. Vilmányi és Társa ügyvédi iroda közgazdásza, Kocsis Zoltán. Csak akkor lehet probléma, ha vagyonvizsgálatot kapunk. Másrészt az államkötvény vagy kincstárjegy vásárlása nem von maga után automatikus vagyonvizsgálatot.

Mikor lehet gond?

Az állampapírt csak folyószámláról lehet megvásárolni. Ha tehát valakinek a bankszámlája fedezetet nyújt a vásárlásra, akkor nincs miért aggódnia.

Viszont aki úgy vásárolna az állami papírokból, hogy a bankszámlájára befizet készpénzt, annak van mitől tartania a vagyonvizsgálatnál. Akkor ugyanis számon kérhetik rajta, hogy az honnan származott. Adózott jövedelem volt-e vagy sem. Ha pedig nem tudja igazolni, hogy az állampapír-befektetésre szánt készpénzre megvolt a forrása, akkor az összeg után az adóterhet és a kiszabott büntetést is meg kell fizetnie. – mondta Kocsis Zoltán.

Nulla a nyitó

A cikk kitért arra is, hogy az adóhatóság a vagyonvizsgálatnál nem fogadja el a nyitó készpénzállományt, tehát a vizsgált időszak kezdetén nulla forintot vesz figyelembe. Ez azért probléma, mert az adózó nem tudja bizonyítani, hogy volt megtakarítása, sőt, azt sem, hogy az munkabér átutalásából (tehát adózott pénzből) származott. Ugyanis a NAV ezt nem fogadja el,  mert a vizsgálatot megelőző korábbi időszak nem tárgya a vizsgálati megbízólevélnek. Ez gyakran okoz problémát a vagyonvizsgálatoknál – erősítette meg Oldal György adószakértő.

A probléma nemcsak a hivatkozott állampapír vásárlásánál jelentkezik, hanem mindenkinél, aki beleesik egy szja ellenőrzéssel induló, majd vagyonosodásba torkolló vizsgálatba – tette hozzá Oldal György. Érdekes viszont, hogy ha valaki azt mondja, kölcsönt kapott, akkor azt elfogadják. Igaz, akkor meg a kölcsönadót veszik elő, és nála firtatják, adózott-e a pénz után.

Kocsis Zoltán a készpénzes nyitóegyenleg témájához hozzáfűzte: az adóhivatal valóban nullát állít be. De ilyenkor jöhet jól az adószakértő, adótanácsadó, ügyvéd, hogy elfogadtassa a nyitóvagyont, ha van ilyen. Ezt pedig úgy lehet elérni, hogy a vizsgálatot megelőző (5 évnél korábbi) időszakra kell bizonyítani, hogy honnan származott a pénz. Erre van lehetőség. S ha beterjesztik az igazoló dokumentumokat, akkor azt igenis kell vizsgálnia az adóhivatalnak. Adóhiányt viszont nem állapíthat meg visszamenőleg, az 5 évnél korábbi bevételekre. Megjegyezte még: ha átutalással érkezik a bér, azt addig valóban nem tekinti forrásnak az adóhatóság, amíg fel nem vesszük készpénzben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik