Belföld

Mobilizált harc a korrupció ellen

A korrupciót visszaszorító együttműködési megállapodást írt alá a Telenor és a Transparency International.

Magyarországon a pártokéval vetekszik az üzleti szektor korrupciós kitettsége, amely egyszerre áldozata és partnere is ezen a téren a politikának – mondta a megállapodás aláírása előtt Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerdán a közös sajtótájékoztatón.

Hozzátette, nagyra értékelik, ha egy cég deklarálja, nem hajlandó ebben a típusú partnerségben részt venni. Mindez azért is fontos, mert hosszú távon a korrupciómentesség versenyelőnnyel jár, s minél több vállalat ismeri ezt fel, annál hamarabb lesz képes az üzleti szektor a politikától függetlenül, hatékonyan, sikeresen működni. Alexa Noémi szerint a korrupciómentes működés megnyitja az utat közpénzek tiszta, közérdekű felhasználása előtt is.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója kifejtette, a társaság nyíltan vállalja, hogy nem hajlandó a korrupciós folyamatban részt venni, nem ad csúszópénzt. Elmondta, az etikus üzleti magatartás a beszállítóikra is vonatkozik, nekik is be kell tartaniuk a korrupcióellenes szabályokat. A korrupció ugyanis lopás, elveszi a pénzt azoktól a társaságoktól, amelyek azt tisztességesen megszerezték, például befektetéseik által. Úgy vélte, válság idején még nagyobb a csábítás, hogy az emberek korrupciós megoldásokat válasszanak, miközben ez csökkenti az adott cég hatékonyságát és versenyképességét.

A telekommunikációs cég vezérigazgatója kifejtette, a korrupció nagyon súlyosan károsítja a vállalatok esélyegyenlőségét, a tisztességes versenyt és az egészséges üzleti környezetet is. Ez azonban nemcsak az egyes vállalatok számára rendkívül veszélyes, hanem az ország egészére nézve is, mivel az etikus befektetők nem szívesen mennek olyan országba, ahol nagy a korrupció. Ezért is reméli, hogy egyre több vállalat csatlakozik az együttműködéshez.

A társaság a magyarországi mobilszolgáltatók közül elsőként csatlakozott a korrupcióellenes szervezet magyar vállalati támogatói fórumához. A Transparency International Magyarországgal kötött együttműködésének célja, hogy közösen dolgozzanak ki “best practice” – legjobb gyakorlat – megoldásokat a korrupció ellen a magyar kis-, közepes vállalati szektor számára.

Kérdésekre válaszolva Alexa Noémi elmondta, ha a pártok állami támogatását megvonnák, minden valószínűség szerint illegálisan, jó eséllyel közpénzből pótolnák forrásaikat. Ez a magyar üzleti szektor, a politika és a társadalom számára is káros lesz, mert az így elfolyó közpénzt költhetnék például oktatásra, egészségügyre. Hozzátette, a világon van példa arra, hogy a pártok önmagukat finanszírozzák, de ehhez korrupcióellenes, korrupciómentes környezet kell. Úgy vélte, jó megoldás lehetne az is, ha a pártok által gyűjtött miden egyes forinthoz egy másikat adna az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik