Gazdaság

Nemcsak egy újabb sarc?

lakások (lakás, eladó, )
lakások (lakás, eladó, )

Nem kizárt, hogy a jövőben a földhivatal is kérni fogja a lakás vagy ház tulajdonjogának bejegyzéséhez az energetikai tanúsítványt. Sőt, enélkül hirdetni sem lehet majd az ingatlant.

Januártól kötelező a lakások, házak eladásakor, bérbeadásakor energetikai tanúsítványt is adni az ingatlanhoz. Sokan azt gondolták, hogy ez csak egy újabb sarc, amelyet az ingatlantulajdonosokra vetett ki a kormány. Az Openhouse szerint azonban a tapasztalatok bebizonyították, hogy egy igenis fontos dologról van szó, amely mind a tulajdonosnak, mind a vevőnek vagy bérlőnek érdeke.

Muszáj lesz tanúsíttatni?

A bevezetés óta még nem sok idő telt el, talán ennek is köszönhető, hogy van olyan adásvétel, ahol nem előzte meg energetikai tanúsítás készítése a tulajdonosváltást. Az országos ingatlanhálózat információi szerint az energetikai tanúsítás kötelezővé tétele afelé tendál, hogy a jövőben tulajdonjog bejegyzéskor a földhivatal kérni fogja a tanúsítványt. 

Sőt, hirdetni sem lehet majd az eladni kívánt ingatlanokat a tanúsítvány hiányában!

Használható információt ad

A cég energetikai tanúsítványokért felelős üzletágvezetője Jaskó László szerint az épületenergetikai minőségtanúsítvány egyáltalán nem csak egy felesleges pluszdíj. Ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy háztartás legnagyobb energiafogyasztója maga az ingatlan. Hiába van ugyanis például a legkorszerűbb fűtési rendszerünk, ha az épület falai nem megfelelően szigeteltek, vagy rossz minőségű nyílászárókkal szereltek.

Hasonlóan a háztartási gépekhez, amelyeken már évek óta feltüntetik az energiafogyasztásukat, ezzel segítve a vásárlók döntését, az ingatlanoknál is egyre inkább értékelési szempont, hogy mennyire energiatakarékosak.

Az eladó és a vevő érdeke is

A szakember azt mondja, a tanúsítvány elkészíttetése az eladónak és a vevőnek is érdeke. A vevőnek ugyanis egy tárgyilagos, számokon és a tanúsítványban feltüntetett konkrét javaslaton alapuló összehasonlítási szempontot adhat az energetikai tanúsítás eredménye a vásárláskor. Könnyebben megszülethet egy vételi szándék, ha tudjuk, hogy mennyire éri meg megvenni valamit.

Pontosabban számolhat a vevő a későbbiekben felmerülő esetleges ráfordítások összegével, ha korszerűsíteni szeretné a megvásárolandó ingatlant, hiszen a tanúsítvánnyal együtt arra is támpontot kap, hogy milyen változtatásokkal tehető energiatakarékosabbá az épület.

Az eladók szempontjából pedig épp az előbb említett összehasonlítási szempontok miatt előnyös az energetikai tanúsítvány elkészítése. Másrészt azért is érdeke az eladónak, hogy meglegyen a tanúsítvány, mert jól jöhet egy olyan esetben, ha a vevőnek a későbbiekben valamilyen szavatossági kifogása van az ingatlannal kapcsolatban.

Attól sem kell tartanunk, hogy feleslegesen készíttetjük el a dokumentumot, hiszen egy tanúsítvány tíz évig érvényes abban az esetben, ha nem végeznek az energetikai tulajdonságokat befolyásoló átalakítást az épületen. Készíttetésének díja pedig magánszemélyeknél az ingatlan eladásakor elismert költségnek számít, illetve az adóalapot csökkentő tényező.

Nem érdemes rajta spórolni

Jaskó László tapasztalatai szerint elvétve találkoznak olyan esettel a gyakorlatban, hogy energetikai tanúsítvány nélkül kötnék meg az adásvételi szerződést. Felhívta még a figyelmet arra, hogy ha az ügyvéd nem is ragaszkodik a tanúsítvány meglétéhez szerződéskötéskor, a vevő mindenképpen kérje. Ezzel rengeteg későbbi kellemetlenségtől, esetleg peres ügytől kímélheti meg magát mindkét fél. Erről is elmondható az örök érvényű népi bölcselet: van, amin nem érdemes spórolni, mert később az olcsóbb lehet a drágább.

Mint korábban megírtuk, a bérbeadóknak a tanúsítvány legalább 60 ezer forintjukba kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik