Gazdaság

Matolcsy régi ötletét javasolják Matolcsynak

Egy olyan, Ausztriában már bevált támogatott lakáshitel bevezetését javasolja egy osztrák építőanyag-gyártó Matolcsynak, amihez hasonlót javasolt közel egy évtizede az akkor még kutatóként dolgozó nemzetgazdasági miniszter.

Az Ausztriában már bevált támogatott kamatozású lakáshitelt javasolja Michael Leier, a magyar építőanyag piacon 1984 óta jelen lévő cégcsoport tulajdonosa Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, a közeljövőben várható találkozásukon – mondta magyar újságíróknak egy sajtóbeszélgetésen.

Ausztriában a városokban a szociális bérlakás rendszer ad fedelet a kevésbé tehetős családok feje fölé, a kisebb településeken viszont támogatott kamatozású lakáshitellel ösztönzik a családi ház építést – kezdte az ottani rendszer bemutatását Michael Leier.

Ez utóbbi abból indul ki, hogy ha egy családi ház felépítése 100 egységbe kerül, akkor ennek felére – amely az anyag-költséggel egyenlő – 1,5 százalékos kamatozású, 30 éves futamidejű hitelt kapnak az építtetők. A másik 50 százalékot kitevő munkadíj a saját erő. Ez utóbbi a házilagos kivitelezéssel csökkenthető. Az állam az építőanyag – és a munkadíj – után automatikusan beszedi – ráadásul egyösszegben – az áfát, amit csepegtetve fordít kamattámogatásra.

Michael Leier nem tudott arról, amit az újságírók vetettek fel, hogy a Társaság a Lakásépítésért Egyesület elődje, közel egy évtizede tanulmányt rendelt az akkor kutatóként tevékenykedő mostani minisztertől, amelyben ő hasonló érvvel javasolta a lakásépítés fellendítését.

A Leier cégcsoport 6 országban van jelen, a tavalyi árbevétele 200 millió euró volt, ebből 84 millió jutott Magyarországra, de ez utóbbi csak az itt előállított és eladott építőanyagokat jelenti. További mintegy 20 millió euró építőanyagot – beton terméket, téglát és cserepet – exportáltak a magyar cégek.

A Leier csoport eddig 230 millió eurót fektetett be Magyarországon, a legutóbbi győri fejlesztés piaca azonban nagyrészt Pozsony környéke lesz – mondta a tulajdonos. Az alkalmazottak száma 1.300 fő. A magyar gyártó kapacitás kihasználása jelenleg 60 százalékos, így a csoport érdekelt a lakásépítés fellendítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik