Gazdaság

Hoppon maradhat az óvatlan diákmunkás

A „trükköző” munkáltatók még mindig jelentős veszélyt jelentenek a tapasztalatlan munkavállalókra. Ha nincs szerződés, könnyen előfordulhat, hogy a diák végül nem kapja meg a nyári munkáért járó bérét.

A diákok egy része a szülők által is használt „jól bevált” csatornákon kezdi az álláskeresést. A rájuk leselkedő első számú veszély a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás. Az egyszerűnek tűnő, számukra magas jövedelemmel kecsegtető munkalehetőségek könnyen rosszul sülhetnek el. A „trükköző” munkáltatók nem kötnek a munkavállalóikkal munkaszerződést és a munka elvégzését követően döbben rá a pórul járt munkavállaló, hogy semmilyen bért nem fizetnek számára az elvégzett munka után.

Ezért a lehető legfontosabb, hogy bármit is vállalnak (a diákok), semmi esetre se kezdjék el a munkát munkaszerződés nélkül. A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a pontos feladatokat, a munka helyszínét, idejét és az elvégzéséért járó munkabért is, valamint az esetleges balesetvédelmi és tűzvédelmi leírást.

A visszaélések elkerülése érdekében melegen ajánlja a diákoknak a MÜISZ Iskolaszövetkezet, hogy inkább szervezett körülmények között vállaljanak munkát. Ebben az esetben biztos lehet abban a diák, hogy amennyiben az általa elvállalt munkát a munkaszerződésben leírtaknak megfelelően elvégzi, az érte járó fizetését meg fogja kapni. A szövetkezetek előnye még, hogy megspórolják a diáknak az álláskeresést, s nemcsak a nyári szünet idején kínálnak munkát, hanem a tanévben is, akár egy napra is. A kötelező szakmai gyakorlat letöltése is lehetséges a szövetkezeteken keresztül, s a későbbi elhelyezkedéshez is jól jöhet a szakmai tapasztalat.

Arra is kitértek, hogy az elmúlt évek során a cégek számára egyre fontosabbá vált a munkavállalóik támogatása. Ezért a nyári szünidő alatt a különböző kisegítő munkakörök betöltésére előszeretettel foglalkoztatják a munkatársaik gyermekeit. A foglalkoztatás rövidsége és költséghatékonysága miatt számukra is ideális lehet, ha a munkatársak gyermekeit iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik