Gazdaság

Nyártól drágábban bankolhatunk

bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )
bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )

A bankok a kedvező feltételeket főleg azoknak tartogatják, akiknek a számlájára rendszeresen magasabb összegű bérátutalás érkezik, illetve aktívabban használják a számlájukat

Nyárra több banknál is emelkednek a folyószámláknál a díjak. A változások természetesen még teljesen függetlenek a tranzakciós illetéktől. Annak megjelenése jelentősen változtathat majd a kondíciókon. A banki költségeiket egyébként elsősorban a tehetősebbek tudják alacsonyabban tartani – és ez egyre inkább így van – írja az azenpenzem.hu.

A Budapest Baknál a múlt héten változtak a folyószámlához kapcsolódó díjak. A Standard bankszámla költsége a havi 299 forintról 310-re emelkedett. Amióta a szabályozás keményebbé vált, ilyen apró lépésekkel drágítanak csak a bankok (korábban 50-60 százalékos díjemelés is előfordult egyes tételeknél). Az inflációt követő díjemelés azonban csak az átlagnál igaz, néhány költség most is kiugró mértékben nőhet. Például a Citibank a bankfiókban leadott átutalási megbízásért egy hónap múlva már a jelenlegi kétszeresét számítja fel. Ez minimum 200 forintos növekedést jelent. A bank nullás csomagjához egyáltalán nem nyúl hozzá, a díjemelést a CitiComfort számlákkal rendelkezők kénytelenek elviselni.

A tehetősebbek és a korszerűbb csatornákat használók általában jobban járnak. Kivétel azért ezen a téren is akad. A K&H ugyanis a következő hónaptól megszünteti az elektronikus hozzáférés díjmentességét, bár ez azért nem vaskos (mindössze 50 forintos) költség bevezetését jelenti. Már fájóbb lehet, hogy a többször hibásan ütött kódot az ügyfél ötszáz forintja bánhatja.

Ez is mutatja, hogy a bankok a kedvező feltételeket egyre inkább azoknak az ügyfeleknek tartogatják, akiknek a számlájára rendszeresen magasabb összegű bérátutalás érkezik, illetve aktívabban használják a számlájukat. Ugyanebbe a körbe tartozónak értékeljük, hogy közben, ha lassan is, de fokozatosan kúsznak felfelé a folyószámlák költségei.

Néhány banknál a nem kivételezettek is jó kondíciókat találhatnak, probléma viszont, hogy ezek országos lefedettsége közel sem teljes. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a Magyar Bankszövetség által újabban a tranzakciós illeték kapcsán felvetett kötelező számlanyitás előírását aligha fogadja majd osztatlan lelkesedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik