Gazdaság

Óriásit bukott az egyik legnagyobb bank

A JPMorgan amerikai bank 2 milliárdos kereskedelmi veszteséget jelentett egy balul sikerült üzlet miatt. A vezérigazgató kénytelen volt elismerni, jó néhány hibát elkövettek.

A JPMorgan egy olyan befektetésbe fogott, amely kockázatosabb, volatilisebb és kevésbé hatékony volt, mint gondoltuk – mondta Jamie Dimon a bank vezérigazgatója. A cég veszteségei ráadásul még bővülhetnek további egymilliárd dollárral.

A hírre a vezetőségnek rendkívüli értekezletet kellett összehívnia. A jelentés pedig meglátszott a tőzsdei mutatókon is, a cég JPMorgan papírjai 6 százalékot estek azonnal. A bejelentést követően a szektortársaik is jelentősen estek, így a Goldman Sachs, a Citigroup és a Bank of Amerika – írja a BBC.

A veszteséget elemezve Mark Williams a Boston University professzora elmonta az ilyen jellegű hibákat mindig az adózókkal fizettetik meg. Az ilyen óriásbankok túl nagyok ahhoz, hogy veszni hagyják őket – mondta kritikusan. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogyan lehet egy ilyen kockázatokat vállaló bank vezető szerepben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik