Gazdaság

Órák maradtak a forintosításra

A devizahitelesek május 15-ig kérhetik a kölcsön negyedének elengedése mellett az átváltást.

A devizahiteleseknek már csak óráik vannak hátra, hogy nyilatkozzanak bankjuknak, de az eddigi tapasztalatok alapján nagy rohamra nem kell számítani. A bajba került adósok megsegítésére kidolgozott átváltási akció iránt csekély volt eddig az érdeklődés, noha a hitel 25 százalékos elengedése tulajdonképpen a végtörlesztéshez teszi hasonlóvá a forintosítást. Az azenpenzem.hu szerint ez vélhetően összefügg azzal, hogy a program a szabályozás furcsaságai miatt meglehetősen kaotikusan indult.

A bankoknak a forintosításról levelet kellett volna minden érintettnek küldeniük, de ez sokszor elmaradt és általában is elmondható, hogy pénzintézetenként meglehetősen különböző a hozzáállás – emlékeztet a gazdasági portál, amely szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél már tízen panaszkodtak, amiért elutasították kérelmüket.

A forintra váltásra egyébként mindenki jogosult, akinek a bank még nem mondta fel devizakölcsön-szerződését, és 2011. szeptember 30-án legalább 78 ezer forintos, 90 napon túli késedelme volt, ami azóta is folyamatosan fennáll. Emellett a jelzáloggal terhelt egyik ingatlanra sem lehet bejegyezve végrehajtási jog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik