Gazdaság

Kevés devizahitelest ment meg a forintosítás

A bajba jutott adósoknak még ez is drága volna. Nem tudni, mi lesz így velük.

Ezernél több ügyfelet értesített ki az egyik nagyobb bank arról, hogy követelésük negyedének elengedése mellett forintosíthatnák a devizaalapú hitelüket. Közülük húsznál kevesebben voltak, akiket komolyan érdekelt a lehetőség és nyilatkozatukat is visszaküldték már.

A neve elhallgatását kérő banki szakértő szerint ennek az az oka, hogy még a követelés negyedének elengedése mellett megmaradó forinthitel törlesztése is meghaladja az érintett adósok teherviselő képességét.

A K&H Bank arról nem adott adatokat, hogy hány ügyfelüket értesítették ki a forintosításról. Viszont úgy gondolják, hogy az érintetteknek érdemes élni a lehetőséggel, így arra számítanak, hogy a döntő többség élni is fog vele.

Esélylatolgatás

A forintra váltási lehetőségről a bankok azoknak küldtek értesítést (április 15-ig) , akiknek még nem mondták fel a devizakölcsön-szerződését, és 2011. szeptember 30-án legalább 78 ezer forintos, 90 napon túli késedelmük volt, ami azóta is folyamatosan fennállt. Az is feltétel, hogy az adós fedezetül szolgáló ingatlana a kölcsön felvételekor nem ért többet 20 millió forintnál és a jelzáloggal terhelt egyik ingatlanra sem lehet bejegyezve végrehajtási jog. Május 15-ig nyilatkozhatnak a banknak a fizetésképtelenségükről, akik forintosítani szeretnék a devizaalapú hitelüket.

Az MNB adatai szerint tavaly szeptemberben több mint 238 ezer devizalapú lakáshitelesnek volt legalább 90 napos fizetési elmaradása, decemberre pedig már 266 ezren voltak. Valószínű, hogy közülük a nagy többség 78 ezer forint feletti összeggel tartozik, de erre nem találtunk külön adatot. És arra sem, hogy vajon közülük hánynak áll fenn ma is a tartozása, s hánynak ért 20 milliónál kevesebbet az ingatlana folyósításkor.

Az MNB pénzügyi stabilitásról szóló jelentésében azt írja, hogy a nemteljesítő deviza-jelzáloghitelek közül a forintra váltható hitelek aránya 20 százalék lehet. Feltételezésük szerint a forintosított hitelek mintegy felénél lehet arra számítani, hogy az adósok fizetni tudják a törlesztőrészleteket.

Hivatalos adatok még nincsenek arról, hogy hányan feleltek meg a devizaalapú hitelt felvevők közül a forintosítás feltételeinek, s hogy közülük hányan élnek majd a lehetőséggel. A PSZÁF összesíti a bankoktól beérkező áprilisi-májusi adatokat.

A CIB-nél

A 90 napot meghaladó késedelemmel törlesztett deviza alapú ingatlanfedezetes kölcsönök forintra váltásának és a tartozás részleges elengedésének lehetőségéről – adós, adóstársi viszonylatban – megközelítőleg 2000 ügyfelét (a banknál nyilvántartott devizahitelesek 5 százalékát) értesítette a CIB. A nyilatkozatokat folyamatosan kapják vissza, és dolgozzák fel.

Érintett ügyfeleiknek a kötelező negyed rész elengedésén felül külön kedvezményt is kínálnak: három évig 50 százalékkal könnyítik a törlesztőrészletet (feltéve, hogy három évnél hosszabb a hitel futamideje). Konkrét példát is mondtak, mit jelent ez. Ha valakinek 30 ezer svájci frank a fennálló tartozása, akkor a példában használt HUF/CHF árfolyamon* havonta ~71 700 forint a törlesztőrészlete.

Ez a hitel forintosítva példában használt árfolyamon kb. 7,26 millió. A tartozás negyedét minden bank el kell hogy engedje, így már csak cirka 5,45 millió forinttal tartozik az ügyfél forint alapon (kizárva a további árfolyam ingadozásból származó törlesztőrészlet változást), és a havi részlet  58 158 forintra csökken – feltételezett 20 éves futamidő mellett.

Ezt felezi törvényen felüli kedvezményt nyújtva a CIB a 3 éves könnyítés alatt, így a törlesztőrészlet 29 079 , utána pedig havi ~72 600 forint, mivel a meg nem fizetett tőke és kamatrész tőkésítésre kerül hozzáadva a fennálló 5,45 millió forinthoz, ezért lesz magasabb a törlesztőrészlet az eredetileg kalkulált 58 158 forintnál.

(* A példában a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett irányadó középárfolyam havi átlagával (2012. március), 242,40 forint/svájci frankkal számolva.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik