Gazdaság

VIszgálják a thm-plafont

Befejeződött a pénzügyi intézmények első körös monitorozása a teljes hiteldíj mutató (thm) mértékét maximáló jogszabály alapján.

Az új szabályozás szerint az április elsejét követően megkötött szerződéseknél a pénzügyi intézmények nem nyújthatnak a fogyasztóknak olyan kölcsönt, amelynek thm-je meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét, vagyis a 31 százalékot – jelentette be Kolozsi Sándor, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Fogyasztóvédelmi Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A PSZÁF az elmúlt egy hónapban vizsgálatot indított a pénzügyi szolgáltatóknál, hogy a fogyasztók védelme érdekében meghozott rendelkezést minden érintett pénzügyi szolgáltató betartja-e. Mint azt Kolozsi Sándor elmondta, a szervezet témavizsgálatok keretében, eljárásjogi szempontból is részletes vizsgálatokat rendelt el, s a helytelen gyakorlatok megakadályozását, leállítását rendkívüli fellépésekkel, intézkedésekkel kívánja elérni.

Április elsejétől a hiteladósok megsegítését célzó több törvény is életbe lépett, ilyen például a transzparens árazásról szóló szabályozás, amely szerint a bankok a hitelszerződések felajánlásakor kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni; az új jelzáloghitelek kamatát vagy a referencia-kamatláb változásához kell kötni, vagy pedig fix kamatozást kell alkalmazni. A lehetőség a régi hitelszerződésekre is vonatkozik, azaz mindenkinek joga van a meglévő élő szerződéseit 2012. augusztus 31-ig az új típusú transzparens árazásnak megfelelően átalakíttatni, de ekkor az ügyfélnek kell jelentkeznie a bankjánál – közölte Kolozsi Sándor. Ezzel a jelenlegi hitelkonstrukció költség- és díjmentesen átalakítható az átláthatóbb árazást biztosító szerződéssé

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik