Gazdaság

Hamarosan az autószerelők is bevizsgálhatják a pénzünket

Jelentősen visszaesett a hamis bankjegyek száma Magyarországon – tavaly kevesebb mint háromezer hamisítványt találtak. A fizetőeszköz valódiságát egyszerűen ellenőrizhetjük mi is, a kereskedők után pedig a szolgáltatók is támogatást kapnak az UV-A/C lámpák beszerzéséhez. Így hamarosan az autószerelő is ellenőrizheti majd a bankjegyek valódiságát.

Jelentősen csökkent a bankjegyhamisítások száma Magyarországon, ám ennek ellenére érdemes mindenkinek ellenőriznie, hogy valódi forintot tart-e a kezében – hangsúlyozza Pataki Tibor, a Nemzeti Készpénzszakértői Központ vezetője. A korábbi években évente kb. 7-9 ezer darab forinthamisítványt találtak meg, amely a hozzánk hasonló méretű nemzeti valutával rendelkező országok körében magasnak volt tekinthető.

A tudatos bankjegyellenőrzés szempontjainak előtérbe helyezésével a jegybanknak azonban sikerült elérnie a hazai pénzbiztonság javulását, amely immáron nemzetközi összehasonlításban is kedvezőnek tekinthető. Tavaly kevesebb mint 3000 darab hamis forintbankjegyet foglaltak le, így egyre csökken a valószínűsége annak, hogy nem valódi pénz akad a kezünkbe.

Hasznos lehet azonban, ha ismerjük a valódi bankjegyek jellemzőit, mert minden ezektől eltérő dolog gyanút ébreszthet. Az ellenőrzést mindenki el tudja végezni segédeszközök nélkül, pusztán az érzékszerveire támaszkodva.

„Főként kevésbé használt bankjegyek esetében segíthet a tapintásunk, hiszen a bankjegyek főbb motívumai (pl. a portré, az értékjelzések, a címer) a vastag festéknek köszönhetően jól érezhetők” – kezdi a felsorolást Pataki Tibor, aki hozzáteszi, jó módszer az is, ha a bankjegyet fény felé tartjuk, mert ilyenkor „átnézetben” megjelenik a papír anyagában kialakított vízjel, amely mindig megegyezik a bankjegyen szereplő portré képével. Fontos, hogy ez ne karikatúraszerű, vonalas rajzolatú legyen, hanem sötétebb-világosabb árnyalatok átmenetéből álljon.

A Nemzeti Készpénzszakértői Központ vezetője elmondta, hogy vannak a bankjegyeken olyan biztonsági elemek, amelyek mozgatással, a bankjegy döntögetésével ellenőrizhetők, pl. az előoldalon található ezüstös színű hologram csík, melynek felületén ilyenkor váltakozva látjuk a hologramot vagy a címert. A pénztárakban dolgozók az ellenőrzéshez már célszerű, ha UV-A és UV-C fénycsővel rendelkező UV-lámpát is használnak, amely akár nagy mennyiségű bankjegy gyors, megbízható ellenőrzését is  lehetővé teszi. Ennek lényege, hogy minden forintbankjegyen találunk olyan motívumot, amely UV-A fényben zöld színben fluoreszkál, ám UV-C fényben pirosra változik.

Az MNB tudatos bankjegyhasználatot és ellenőrzést előtérbe helyező stratégiájának részeként bővítették ki az UV-A/C programot. A jegybank az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező lámpák beszerzését támogatja, a lámpa árának 60 százalékát, de legfeljebb 20 ezer forintot fizet ki azon kereskedőknek – és a program szélesítésével immáron a szolgáltatóknak is -, ahol magasabb a készpénzforgalom aránya. Így már például az autószerelő műhelyek, az oktatási és szálláshely-szolgáltatók, valamint minden művészeti, szórakoztatási és szabadidős szolgáltatást végző vállalkozás is támogatással veheti meg a biztonságot adó lámpákat.
Bővebb információt az MNB honlapján talál. (www.mnb.hu.)

keretes: A Magyar Nemzeti Bank 1997-től kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozat kibocsátását. A bankjegyek papír alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, a bankjegyek nyomtatása a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegyeket Vagyóczky Károly grafikusművész tervezte. A bankjegypapír egyik fő alapanyaga a gyapot, alapszíne fehér, címleteinek mérete azonos (154 mm x 70 mm).

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik