Gazdaság

Teljes káosz a hitelforintosítás

Pontos szabályozás híján a bankok szabják meg, hogy milyen esetekben nehezítik, illetve könnyítik meg, hogy a bajba jutott adósok devizahitelüket forintra váltsák – állítja az enpenzem.hu

A bankoknak április 15-éig kellett értesíteniük 90 napon túli hátralékban levő, a feltételeknek megfelelő (adósaikat devizahitelük forintra váltásának lehetőségéről. A portálhoz érkezett jelzés szerint akad olyan Erste-ügyfél, aki a mai napig sem kapott semmilyen levelet bankjától. A Budapest Banknál (BB) az ügyfelek kis része már jelezte is: élni szeretne a lehetőséggel. A CIB kétezer ügyfelét értesítette, a nyilatkozatokat folyamatosan kapják vissza és dolgozzák fel. A K&H-nál azt mondták, még nem érkezett hozzájuk visszajelzés (az értesítésről üzleti titokra hivatkozva nem adtak információt).

A bankok pontos szabályozás híján egyszerűen aláíratják az adóssal a törvény szövegének megfelelő nyilatkozatot. Az OTP-nél ezt a fiókban kell megtenni. A legnagyobb banknál el is mondták: további vizsgálatot erre vonatkozóan nem végeznek. Ettől azonban más banknál még bőven találkozhatnak akadályokkal a feltételeknek amúgy megfelelő ügyfelek.

Szabályozás híján abban is eltér a banki gyakorlat, hogy milyen áron juthatnak a bajba kerültek kiváltó kölcsönhöz. A CIB a FIX3 Megoldás hitelét ajánlja erre a célra. Ehhez az első periódusban (ha a hitel futamideje ezen túlnyúlik), három éven keresztül igényelhető a forintban fizetendő törlesztőrészlet 50 százalékos könnyítése is. Mint a bank modellszámításából kiderül, a 11,35 százalékos kamatozású kölcsönnel az első három évre majdnem 60 százalékkal csökkenhet az eredeti (az, amit ugye, az adós nem tudott fizetni) törlesztőrészlet. Ezt követően azonban a teher – a tartozás negyedének elengedése dacára – a jelenlegi szintre emelkedik.

A K&H ügylettípusonként,  illetve a törlesztési múlt alapján határozza meg a feltételeket. Az OTP Átváltó hitelét kínálja, ami roppant drága, jelenleg a háromhavi Bubor felett 6,15 százalékponttal (ez jelenleg 13,39 százalék) kamatozik. A BB-nél azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kiváltó hitelek kondíciói megfelelnek a hirdetményében megtalálható kondícióknak. Ennél pedig a felár a hathavi Bubort 5,7 százalékponttal haladhatja meg, ami szintén 13 százalék feletti kamatot jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik