Gazdaság

Itt a pénz a Széll Kálmán-tervre

150 milliárd forinttal lógnak az adóhatóságnak az ország legnagyobb adósai. Elég volna a Széll Kálmán 2.0 megszorításai helyett.

Másfélezer cég – köztük a pécsi gyárbezárása miatt is elhíresült Elcoteq és a Malév -, valamint 3,6 ezer magánszemély szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss listáján, mely a száz-, illetve tízmillió forint feletti tartozással rendelkezőket gyűjti – írja a napionline.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal csütörtökön tette közzé a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók, illetve a 100 milliós limitet felülmúló cégek listáját, a 2012 március 1-jei állapot szerint.

Bérelt helye van a tetemes adóhiányt felhalmozó magánszemélyek listáján Gáspár Győzőnek és feleségének, Gáspárné Balla Beátának, a Pa-Dö-Dö énekesnőjének, Lang Györgyinek és Földesi-Szabó Lászlónak is, akit most helyeztek előzetesből házi őrizetbe. Az egyéni vállalkozók listáján szerepel az akasztói Stadler József, akit a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott.

Ezen aktuális lista szerint mintegy 1066 felszámolás és 109 végelszámolás alá került cég van jelenleg. Ha csak százmillió forinttal számolunk, ez 117 milliárd forint adótartozást feltételez, valójában ennek sokszorosa a kint lévő pénz.

A nagy cégek közül a luxemburgi bejegyzésű Elcoteq Network – mint ismert – csődöt jelentett és elbocsátotta dolgozóit pécsi üzeméből is, s most a NAV-listára is felkerült, azaz jókora tartozást hagyott hátra. Ugyanígy ott van az Electro World, a Malév, továbbá több Ganz-cég, a Herz Szalámigyár, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra, az Ikarus Holding, a Hospinvest, a Bognár Szörp, neves bútorgyárak, ingatlanfejlesztők, agrárvállalalatok.

Nem hiányoznak a hírhedt tatabányai cégtemetőhöz köthető, bedőlésre ítélt vállalkozások sem. Ezek olyan beszédes illetve furcsa neveken várják sorsuk beteljesülését, mint például Hasitasi, Mecsboksz, Pácban Lévő, Sokasara, Kidőlt vagy Bedőlt – ezúttal is 11 ilyen céget számoltunk össze.

A fizetésképtelenné vált építőipari, gabona- és autókereskedő cégek is szép számmal szerepelnek a listán. Előbbiek között továbbra is ott van a korábban nagy állami és önkormányzati beruházásokban álló Baucont Építőipari Zrt. Megtalálni továbbá az autópálya-szakaszok és főutak építésében közreműködő Mélyépítő Budapest Kft.-t, a szintén útépítésekben szerepet vállalt Eurobuild Group Zrt.-t, a lakóparkokat építő és önkormányzati megrendeléseket teljesítő Excluziv-Bau Kft.-t is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik