Gazdaság

A tudásnál fontosabb a simulékonyság a főnökhöz

Nagyobb eséllyel léptetik elő azokat, akik jól kijönnek főnökükkel, még akkor is, ha nem megfelelőek a posztra, és értelmi szintjük gyengébb kollégáikénál.

Egy több mint 1500 vállalatot vizsgáló nemzetközi felmérés megállapította, amit a munkavállalók már eddig is tudtak: az előmenetelt akadályozza, ha az ember rossz viszonyban van főnökeivel. Az viszont egyáltalán nem akadályozza meg az előléptetést, ha a dolgozó szerény észbeli képességekkel rendelkezik.

A felmérést a Futurestep nemzetközi munkaerő-toborzó cég végeztette. Öt földrész 1500 vállalatát vizsgáltak meg, és úgy találták, hogy mindenütt – Kínától Brazíliáig, Franciaországtól Ausztráliáig – ugyanaz a helyzet: az előléptetéshez nem a szakmai hozzáértés a legfontosabb, hanem a kedvesség a munkahelyi feletteshez, valamint az, hogy bele tudjon illeszkedni a vállalati kultúrába. „A tudásod miatt vesznek fel, és személyiséged miatt rúgnak ki” – foglalta össze a felmérést megrendelő cég vezetője.

Ami a vizsgálatba bevont országok dolgozóinak fő tulajdonságait illeti, a britek eredményközpontúak és döntéshozók, a franciák individualisták, a németek parancsnokok, az ausztrálok végrehajtók, a brazilok hadvezérek, a kínaiak keményen dolgozók, utóbbiakon belül a hongkongiak agyafúrt szervezők – ismertette a felmérés összegzését a The Daily Telegraph című brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik