Gazdaság

Láthatatlanok a meleg kollégák

Tabunak tartják a szexuális orientáció kérdését a cégek – ez derült ki a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) felméréséből. A Világgazdaság által ismertetett kutatás szerint a sokszínűség, az atipikus foglalkoztatás – azaz például a részmunkaidős, otthoni vagy alkalmi munka – és a magánélet egyensúlyának biztosítása területén a legtöbb vállalat jeleskedik.

A HBLF kérdőívét összesen harminc cég küldte vissza kitöltve. Ebben olyan témákban kérte a vállalatok teljesítményének önértékelését, mint a generációk sokszínűsége a munkahelyeken, a nemek aránya a munkavállalók közt és a vezetői szinten, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, az atipikus foglalkoztatás és a szexuális orientáció.

A felmérés szerint a cégek kiemelkedőnek tartják teljesítményüket az atipikus foglalkoztatásban, a munka és a magánélet egyensúlyának biztosításában és a nemek közti arányok közelítésében. Feltűnő azonban, hogy a válaszadók 57 százaléka nem tartja releváns témának a szexuális orientációt és mindössze 3 százalékuk véli úgy, hogy kiemelkedően teljesítenek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában.

Gothárdi Ibolya a HBLF sokszínűségért HR-munkacsoportjának vezetője a Világgazdaságnak elmondta: a felmérés is bizonyítja, hogy egyre nagyobb az igény a sokszínűséget támogató munkákra, és vannak területek, ahol nagy az előrelépés. A palettára felkerült a másság kérdése is, ami viszont, a szakember szerint, még mindig tabutémának számít.

A fórum szervezeti sokszínűségről és befogadásról szóló kódexéhez eddig 34 vállalat csatlakozott. Az aláírók zöme multinacionális cég, de egyre több a kis- és középvállalkozás is – számol be a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik