Gazdaság

Brüsszel szerint zavaros a magyar termékrendelet

Terjedelmes levélben részletezte az Európai Bizottság, hogy milyen kifogásai vannak a tavaly év végén egyeztetésre kiküldött jogszabállyal kapcsolatban.

Brüsszel nem csak formai, technikai kifogásokat is emelt a jogszabály szövege kapcsán. Az unió illetékes főosztályán a jogszabályt diszkriminatívnak minősítették, továbbá zavarosnak és érthetetlennek a fogyasztók számára – írja keddi számában a Népszabadság.

Az unió azt kifogásolja elsősorban, hogy amíg a gyártók és kereskedők “önkéntes alapon” választhatnának a kategóriák között, addig a  fogyasztók nem tudnának különbséget tenni.

A hétköznapokban is használt “magyar termék” mellé a rendelet behozná a “hazai termék” és a “hazai feldolgozású termék” kategóriákat is. Brüsszel ezt a csoportosítást kifogásolja.

Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy ha Brüsszel és a magyar kormány álláspontja nem közeledik a témában, elképzelhető szakmai szervezetek bevonása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik