Gazdaság

Tetszik is, meg nem is az EKB-nak az árfolyamgát

Kedvező rövid és középtávon, viszont ronthatja a hitelesek kockázati belátását.

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint kedvező hatást fejthet ki a bankok eszközminőségére a kormány és a Magyar Bankszövetség megállapodása a lakossági devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről, hosszabb távon viszont stabilitási kockázatot okozhat a megállapodás nyomán kialakított árfolyamgátrendszer.

Az EKB a deviza-jelzáloghitel és lakáshitel-megállapodásokról készítetett, a szervezet honlapján szerdán megjelentetett jogi szakvéleményében egyebek között azt írta, hogy a parlamentben március 19-én elfogadott új árfolyamgát-konstrukció a piaci árfolyam alatti törlesztés lehetősége révén “gyengíti az ügyfelek kockázati tudatosságát a rögzítés időtartama alatt”, ami “potenciális kockázatot jelenthet a bankrendszer stabilitására a program lejáratakor, amikor az ügyfelek törlesztőrészletei megemelkednek a külön számlán felhalmozódott tartozás törlesztése céljából”.

Az EKB szerint a szabályozás hátrányos következményekkel járhat a gazdaság hosszú távú növekedési kilátásaira. Kifogásolta az EKB, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium nem megfelelően választott időpontot a szabályozásról az EKB-val folytatandó konzultációhoz. Az EKB “elvárja”, hogy a tárca “a jövőben tegyen eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségének” – áll az április 5-i keltezésű véleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik