Gazdaság

Megint tüntetnek az Orangeways ellen

A buszos cég a szakszervezetek szerint több ponton megsérti a törvényi előírásokat.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett május 15-re a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) Tamásiban és Dombóváron. A munkabeszüntetéssel azt szeretnék elérni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ismételten vizsgálja meg a Tribune Ventures Hungary (TVH) Zrt. alvállalkozását – közölte a szakszervezet elnöke kedden.

Dobi István közleménye szerint a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként működő TVH (korábbi nevén Orangeways) Zrt. több törvénysértést követett el. Novemberi átalakulásáról nem tájékoztatta sem a szakszervezetet, sem az üzemi tanácsot, ami miatt a SZAKSZ bejelentést tett a Fővárosi Törvényszék cégbíróságán.

Ezenkívül a cégtől elbocsátottak több dolgozót – köztük a SZAKSZ Tolna megyei elnökét –, akiket a Szekszárdi Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete ellenére sem foglalkoztatnak tovább. Dobi István tájékoztatása szerint a dolgozók április 3-án jelentkeztek munkára a cég dombóvári üzemében, de az üzemvezető elutasította őket azzal, hogy “nincs papír a munkavállalók kezében a jogerős ítéletről”.

A TVH Zrt. kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére azt mondta: a cégnek nem volt kötelessége a szakszervezetet és az üzemi tanácsot az átalakulásról tájékoztatni. “Egyébként Dobi úr nem alkalmazottja a cégnek, semmi köze a TVH-hoz” – jegyezte meg. A két munkavállaló elbocsátásával kapcsolatban közölték: a munkaügyi bíróság ítélete március 28-án jogerőre emelkedett, a dolgozóknak már másnap munkára kellett volna jelentkezni. “Ezt ők csak egy héttel később tették meg, akkor már nem tudtunk mással élni, csak rendkívüli felmondással” – mondta a kommunikációs vezető.

Az Orangeways ellen korábban is voltak megmozdulások, amelynek okai közt szerepelt, hogy a munkavállalói szerint a cég nem utalja át a sofőrök után a levont szakszervezeti járulékot, az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjakat, és a korkedvezményes nyugdíjhoz levont járulékokat. Jelezték azt is, hogy késve kapják a fizetésüket is, emellett egy korábbi tiltakozó akcióban részt vett sofőröket elküldték a cégtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik