Belföld

Tüntettek a narancsos busztársaság ellen

Újabb tüntetést tartottak a nyugat-dunántúli buszosok az Orangewasy ellen. Ezúttal a minisztérium elé vonultak, hogy tiltakozzanak a cég sorozatos törvénysértései miatt.

A Tribune Ventures Hungary Zrt. (Orangeways Zrt.) sorozatos törvénysértései, mulasztásai ellen tiltakozott a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) pénteken a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) székháza előtt.

A mintegy 100 résztvevővel megtartott demonstráción Dobi István, a szakszervezet elnöke felolvasta Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkárnak címzett petíciójukat, amelyben többi között követelik, hogy a szaktárca minél előbb tűzze napirendjére tiltakozásuk megtárgyalását. A tüntetők ezen kívül a két cég közötti alvállalkozói szerződés felbontását követelték.

Tiltakozásul alapja, hogy az Orangeways nem utalja át a sofőrök után a levont szakszervezeti járulékot, az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjakat, és a korkedvezményes nyugdíjhoz levont járulékokat sem. Jelezték azt is, hogy késve kapják a fizetésüket is, emellett egy korábbi tiltakozó akcióban részt vett sofőröket elküldték a cégtől.

Az Orangeways ugyanakkor egy  csütörtöki közleményében leszögezte szerintük a buszos szakszervezet megsértette megállapodásukat. Ugyanis a szakszervezet azt vállalta, hogy az Orangeways-nél minden egyéni, vagy kollektív munkaügyi vitában, a vezérigazgatónál kezdeményezett egyeztetés eredménytelensége után fordul csak munkáltatóval szemben, jogorvoslatért a hatóságokhoz – idézik a tavaly októberi megállapodást. Hozzátették: hogy “a jogellenes munkabeszüntetés” miatt elbocsátott nyolc munkavállalót nem kívánják visszavenni, és kártérítési pert indítanak velük szemben.

A Tribune Ventures Hungary Zrt. 2009. júliustól 2012. december 31-ig a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként üzemelteti a helyközi közlekedést Tamási és Dombóvár térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik