A kézműves húsárunak nagy divatja van ma Magyarországon, s ez a húsvét előtti vásárcsarnok ideges forgatagában is jól látszik. Nemcsak a híresen olcsó kofáknál, hanem a legdrágább húsos standoknál is fürtökben lógnak a bevásárlótáskás emberek. Ilyenkor az ország legjobb hentesének kikiáltott Gál József is felstócol a húsvéti húsból: hagyományos érlelésű paraszt- és kötözött sonkát kínálnak . És veszik, mint a cukrot, hiába kerül a legolcsóbb is körülbelül kétszer annyiba, mint a hipermarketbéli akciós: 1800 forintba kilónként. De van vevő a kilónként 5680 forintos ízes mangalicasonkára is.
Általánosságban a minőségi sonkafélék ára gyors piackutatásunk szerint 1400 forint és a csillagos ég között ingadozik, főleg attól függően, hogy mennyire hosszú érlelési idejű sonkáról van szó. A hajszálvékonyra szelt klasszikus olasz prosciutto crudo és a spanyol jamon serrano például másfél évig készül, ezek ára kilónként tízezer forint fölé is átcsúszhat.
Fotó: Neményi Márton
A magyar húsvéti sonka azért jellemzően nem tartozik a legdrágábbak közé, mivel ezt az általunk megkérdezett sonkakészítők másfél-hat hónap alatt készítik el. Az eljárás viszonylag egyszerű: megy a sonka a sóba, utána esetleg még egy minőségi pácba (a sonkamesterként emlegetett etyeki Árpás László például szarvasgombás olivalolajba forgatja néha), majd utána füstölik és érlelik egy jól szellőző helyiségben.
A hagyományok szerint a parasztsonka a legjobb minőségű, ami készülhet hátsó vagy első combból, esetleg csülökből is. A lapockából, amelynek viszonylag nagy a víztartalma (sonkanyelven: másodrangú), szokták a kötözött sonkát készíteni.
Ennek a hipermarketes verzióját ínyencek semmiképp se vegyék: attól olyan ruganyos, hogy különböző adalékanyagok segítségével vizet szivatnak fel a húsba. Igen, az olcsó húsvéti sonkának tényleg híg lesz a leve.
Tízszer annyi vevő
A húsmesterek szerint, ha lassan is, de nő a magyar piacon az igény a minőségi áru iránt, bár más a fővárosi minta (ahol az elit gasztronómia irányából érkeznek a vevők) és a vidéki (ahol a vevők és a hentesek között hagyományos bizalmi viszony szálai még nem mindenütt szakadtak el).
A hosszan érlelt sonkáiról hires Árpás Lászlónál, aki az egyik nagykereskedő szerint Magyarország egyetlen “igazi”, nemzetközi léptékkel is hozzáértő sonkakészítője, a húsvéti időszakban 10-20-szor annyi vevő fordul meg, mint egyébként. Főleg fővárosi a forgalom, a közeli Etyek túl kicsi ahhoz, hogy állandó keresletet biztosítson.
A húsvéti kínálatban a személyes kedvence a sült-főtt sonka, erre próbálja rábeszélni vevőit is. “Nálunk a kötözött sonka a tradíció, talán mert az egy olyan másfél kilós darabban kapható, ami pont elég egy családnak. De érdemes lenne nyitni: a főtt-sült sonkát például azért szeretem nagyon, mert annyira finom, olyan könnyen kezelhető” – mondja.
Változó igények
A fogyasztók egyre igényesebbek, de valójában még talán nincsenek annyian, hogy megváltoztassák a kínálatot. Árpás László például 3-400 kiló húsvéti sonkát készített idén, s ezen jövőre csak azért változtathat, mert boltot készül nyitni Budapesten. Szerinte a húsipar nagyjai megtehetnék, hogy nagyon magas minőségű áruval álljanak elő, hisz rendelkezésükre áll a technológia is és az alapanyag is. “De egyelőre túl erőtlen ahhoz a piac, hogy a jó minőségűből sokat lehessen eladni” – véli.
A családi vállalkozásként működő budakalászi Hu-Fi Húsbolt szintén kis tételben állítja elő és adja el a hálós, illetve parasztsonkáit, csütörtök délben már csak néhány darab volt készleten.
Néhány kisebb közért is innen vásárol, de amúgy nagyjából stabil törzsközönség jár ide húsvéti sonkáért.. “Nincs titok: jól kell elkészíteni a sonkát” – mondja Hutvágner Péter, az egyik családtag. “Ez egy családi vállalkozás, mi nem árulunk szemetet.”
Árak, sonkák
Árpás László, Etyek:
Klasszikus parasztsonka 3200 Ft/kg
Klasszikus kötözött sonka 2100 Ft/kg
Főtt-sült sonka 3800 Ft/kg
Culinaris (Sarud Hús Kft-től veszik):
Kötözött sonka 2990 Ft/kg
Combsonka 2990 Ft/kg
Karaj 2990 Ft/kg
Gál József hentesüzlete (Vásárcsarnok)
Kötözött sonka, parasztsonka 1800-5680 Ft/kg
Hu-Fi Húsbolt (Budakalász)
Kötözött sonka 1400 Ft/kg
Parasztsonka
Kurunczi Péter, Fény utcai piac
Parasztsonka: 2490 Ft/kg
Kötözött sonka: 2290 Ft/kg
Tarja: 2490 Ft/kg
Csontos parasztsonka: 1990 Ft/kg
Csülök: 1590 Ft/kg