Gazdaság

Várhatóan nem változik az alapkamat

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az elemzők szerint a testület nem változtat a jegybanki alapkamat 7 százalékos szintjén

Februárban a testület 6 tagja szavazott a 7 százalékos kamatszint tartására, egy tag 25 bázispontos kamatcsökkentésre.

A Reuters által napokban készített felmérés szerint az elemzők szinte kivétel nélkül az alapkamat 7,00 százalékos szinten tartását várják a keddi döntéstől. A megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint az MNB 6,5 százalékra csökkenti az alapkamatot az év végéig és 6 százalékra 2013 végére.

Hasonló véleményen vannak a londoni elemzők, akik egyöntetűen a 7,00 százalékos alapkamat tartását prognosztizálják a keddi kamatdöntő ülés előtt, a további MNB-kamatpályát pedig az előrejelzések szerint az IMF/EU-megállapodás kilátásai határozzák meg.

A monetáris tanács keddi ülésén tárgyalja az MNB szakértői által készített új inflációs jelentést. A decemberben közzétett legutóbbi prognózis szerint 2012-ben 0,1, 2013-ban 1,6 százalékkal nő a GDP. A 2012. évi átlagos inflációra az MNB stábja 5,0 százalékos előrejelzést adott, 2013-ra 2,6 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik