Gazdaság

Kamatemelés: csak ha 320 felett lesz az euró

320 forintos euróárfolyamig valószínűleg még hajlandó kamatemelés nélkül elviselni a forint gyengülését a magyar jegybank.

A magyar jegybank valószínűleg 320 forintos euróárfolyamig még hajlandó lenne kamatemelés nélkül elviselni a forint gyengülését – vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a devizahitelesek terheinek enyhítését célzó kormányintézkedések magasabbra emelhették az MNB árfolyam-tűréshatárát.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője – aki átfogó előrejelzést állított össze befektetők számára az országcsoport jegybankjainak várható intervenciós és kamatpolitikájáról – az MNB-vel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar jegybank forintvédelmi célú devizapiaci intervenciós készsége “mindig is vitatható volt”, tekintettel a korlátozott devizatartalékokra.

Az MNB azonban kamatemelési hajlandóságát már demonstrálta forintgyengülési időszakokban, tartva a gyengülés által a devizahiteles háztartásokra rótt többletterhektől. A devizahitelesek problémáinak enyhítésére tett legutóbbi kormányintézkedések viszont az RBS vezető londoni elemzője szerint enyhíthették az MNB kamatemelési készségét.
Ash közölte: a Royal Bank of Scotland korábban a 295-300 forintos eurósávot tartotta kamatemelési küszöbnek, a ház szerint azonban ez most már közelebb lehet a 320-325-ös sávhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik