Gazdaság

Töröcskei: a külföldi befektetők akarják a devizakötvényt

Töröcskei István, az államadósság-kezelő vezetője a Gazdasági Rádiónak adott interjúban azt mondta: szerinte a befektetőket kell megkérdezni a devizakötvény-kibocsátásról.

Kapcsolódó cikkek

Akkora érdeklődés van befektetői oldalról, ha nem is Magyarország, de a világ felé, hogy akár még az EU/IMF-megállapodás előtt megoldható a kötvénykibocsátás – erősítette meg a  Gazdasági Rádiónak adott interjújában Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. „Ha hagyományos befektetőink azt mondják, hogy próbáljuk meg, akkor Magyarország meg fogja próbálni” – mondta.

A magyar gazdaság helyzete nem olyan rossz, mint amilyennek minősítik: a két osztályzattal felettünk lévő országok számai közelében sincsenek a magyarországinak. A Fed és az EKB által biztosított többletlikviditás lehet, hogy csak átmeneti, viszont éppen ezért lehet megkérdezni a befektetőket, hogy akarják-e finanszírozni az országot.

A befektetés mindig bizalom kérdése. A többletbőségből adódóan a hozamok esnek, és amikor a befektetési alapoknak meg kell felelniük a költségvetésüknek, akkor ha túl alacsony a hozam, elég nehéz teljesíteni. Ilyen szempontból Magyarország ideális lehet az intézményi befektetők számára. „Minden rosszban lehet valami jó, ebben kell lavíroznunk, ez az, ami az előnyünkre szolgál” – mondta Töröcskei István.

A devizakötvény kibocsátása abból adódik, hogy a devizaadósság lehető legolcsóbb finanszírozását keresi az ÁKK. Hagyományosan euróban, dollárban, jenben szoktunk forrást keresni. Jelenleg a legfejlettebb piac az Egyesült Államok, az kínálja a legtöbb lehetőséget, ezen kívül a feltörekvő piacok vannak, ahol próbál újabb területeket szerezni Magyarország, mert minél több helyről tudja finanszírozni magát az ország, annál nagyobb biztonságban van, ezért ezt is feltérképezzük. A kereslet-kínálat dönti el a felárat, amit természetesen a kockázati elemzések is befolyásolnak.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható a döntés a devizakötvény-kibocsátásról, azt mondta: nagyon korai még, hisz csak épp most jöttek külföldről jelzések, hogy érdemes megnézni, de ezzel a gondolattal – Töröcskei szavaival élve – lehet még játszani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik