Gazdaság

Így faraghat le a hiteléből

Érdemes azoknak is belépniük az árfolyamgátprogramba, akiknek már van lakástakarék-pénztári megtakarításuk.

Szakértők azt ajánlják, hogy aki belép az árfolyamgátprogramba, az ezzel párhuzamosan kössön lakástakarék-pénztári szerződést. Így az árfolyamrögzítéssel a havi törlesztésből megspórolt összeget (vagy annak egy részét) a lakástakarék-pénztárba fektetve többszörösen is jól járhat, mivel a betéti kamaton felül még 30 százalék állami támogatást is kaphat. A lakástakarék lejártával pedig kedvezményes forinthitelhez juthat, amellyel kiválthatja a maradék devizaalapú hitelt, épp akkor, amikor az árfolyamgát megszűnik. Aki vállalja ezt, akár milliókat is spórolhat.

Van remény

De mit lehet tanácsolni azoknak, akiknek már van lakástakarékos megtakarításuk. Fordítva is működik a dolog: akinek már van lakástakarék-pénztára a devizaalapú hitele mellett, és úgy lép be az árfolyamgátprogramba, az is hasonló előnyöket élvezhet.

Az árfolyamgáttal a törlesztőrészleten megtakarított összeget (vagy annak egy részét) ő is befizetheti pluszban a lakástakarék-pénztári számlára. Így az átcsoportosított összeggel és annak kamataival, valamint a hozzá kapható állami kamattámogatás összegével is csökkentheti a hiteltartozást, amikor lejár a lakástakarékja. Abban az esetben sincs gond, ha valakinek csak 4 vagy 5 éves szerződése van, és az lejárna az árfolyamgát ideje alatt. Ilyenkor dönthet úgy is, hogy, meghosszabbítja a szerződést, akár 10 évre is. Így az árfolyamgát teljes ideje alatti összes “plusz megtakarítással” csökkentheti a hiteltartozását. Ha pedig lejárt az árfolyamgát, a maradék hitel államilag támogatott forinthitelre válthatja.

Maximum húszezer

Azt viszont figyelembe kell venni, hogy legfeljebb havi 20 ezer forintot érdemes a lakástakarék-pénztárba fizetni, mert az e feletti befizetésre már nem jár állami kamattámogatás. Az állam ugyanis 30 százalékos támogatást ad a befizetésekre, de ez nem lehet több, mint évi 72 ezer forint.

Arra is van azonban megoldás, ha havi 20 ezernél több lenne, amit valaki a lakástakarékba szeretne befizetni. Tavaly január elsejétől ugyanis lehetőség van családi felhasználásra, vagyis a megtakarítások összevont felhasználására. (A szabály a tavaly januárnál korábban kötött szerződésekre is érvényes.) Ez azt jelenti, hogy érdemes lehet egy családtag (közeli hozzátartozó) nevére is szerződést kötni, és az árfolyamgáttal megtakarított (20 ezer feletti) pluszt oda fizetni. Lejáratkor így a családtag számláján összeggyűlt összeggel is csökkenthető a devizaalapú hitel.

AZ OTP Lakástakarék-pénztárnál a lakáscélra előtakarékoskodó ügyfelek például havi 15-20 ezer forint között fizetnek, és az átlagos megtakarítási idő 5,5 év. Náluk is szóba jöhet tehát, hogy ha belépnek az árfolyamgátba, akkor esetleg egy családtagjuk számlájára fizessék, amennyit megtakarítanak a devizaalapú hitelük törlesztésénél.

Egy szerződéssel havi húszezer forintos betétbefizetés mellett, 10 év megtakarítási idő alatt több mint 8 millió Ft lakáscélra felhasználható összeg érhető el. Ebből mintegy 3,3 millió forint maga a megtakarítás és hozzávetőlegesen 4,7 millió forint kedvező kamatozású lakáskölcsönt lehet felvenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik