Gazdaság

Az adós ennyiért bérelheti vissza a lakását

A hitelt törleszteni nem képes volt tulajdonos a 15 millió forint értékű egykori lakását havi 18 750 forintért bérelheti majd a Nemzeti Eszközkezelőtől.

A kormányrendelet alapján kiszámítható, arányos bérleti díjak meghatározására nyílik lehetőség – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A lakbérszámítás módjának meghatározásakor figyelembe vették a nehéz helyzetbe került adósok fizetőképességét és a bérbeadó Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t (NE) terhelő üzemeltetői, fenntartói kötelezettségeket is.

A fizetendő lakbér alapja a lakóingatlan hitelfelvételkor megállapított forgalmi értékének 1,5 százaléka lesz. Ezt az összeget a bérlő 12 hónapra elosztva havonta, egyenlő összegekben fizeti ki. Így egy 15 millió forint forgalmi értékű ingatlannál a lakbér havi 18 750, egy 10 milliósnál pedig 12 500 forint lesz. A lakbér összege évente a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett előző éves infláció mértékével megegyezően emelkedik.

Az állami tulajdonba került lakóingatlanokat az NE a hatékonyabb fenntartás és üzemeltetés érdekében a helyi önkormányzat tulajdonába adhatja, ezeknek a házaknak és lakásoknak a bérleti díját – a lakástörvénnyel összhangban – az érintett önkormányzatok állapítják meg.

A Nemzeti Eszközkezelő programjában a lakbér kiszámításának módját a kormány a „társadalmi szolidaritást szem előtt tartva és az Otthonvédelmi Akciótervben foglaltakkal összhangban rögzítette” – közölte a szaktárca.

Mint arról az FN24 már korábban beszámolt: az állam az eszközkezelőn keresztül 2014 végéig ötezer lakást vásárol meg, a földrajzi elhelyezkedéstől függően a szerződéskori forgalmi érték 35–55 százalékán.

A bérlővé vált adósok jegybanki alapkamattal megemelt áron vásárolhatják majd vissza az ingatlant, ezt a legkorábban hat hónap elteltével kezdeményezhetik, és 24 hónapig van rá lehetőségük. Nem vásárolhatják viszont vissza az ingatlant, ha  például tartósan nem fizetik a bérleti díjat. A részvételnek szociális és objektív feltételei is lesznek. Az NE által nyújtott segítséget a hiteladós, a vele egy háztartásban élő házastárs vagy élettárs veheti igénybe, ha szociálisan rászorulónak  minősülnek, tehát jövedelempótló vagy szociális támogatást kapnak és legalább két gyermeket nevelnek. Emellett más, objektív feltételeknek is meg kell felelniük, amelyekről itt olvashatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik