Gazdaság

Albérlővé válhat a rossz adós

Az állam a jövőben megveszi a törleszteni nem képes hitelesek lakását, akik így bérlővé válnak. Ehhez a bank beleegyezése is kell, és csak a szociálisan rászorultaknak dobnak mentőövet. A törvényi háttér még nem született meg.

Még nincs meg minden jogszabály a Nemzeti Eszközkezelőről, így csak a második negyedévtől menekülhetnek az állam „védőszárnya alá” azok az ingatlantulajdonosok, akik már nem tudják fizetni a hitelüket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összesítése szerint 5050 lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre 2011. utolsó és 2012. első negyedévében. A tavalyi év első háromnegyedében a nemteljesítő hitelek száma és állománya is tovább emelkedett, egyre gyorsabb ütemben. A 90 napon túl késedelmes hitelek bruttó értéke 3247,5 milliárd forint volt, és a pénzintézetek hitelállományának 13,3 százaléka volt ilyen „rossz hitel”. 143 ezernél is több jelzáloghitelt nem tudnak törleszteni az adósok.

Bérlőként a régi lakásban

A devizahitelesek mentésének három lépcsőfoka van: a leggazdagabbak kedvezményes áron végtörleszthettek, a még törleszteni képes adósok az árfolyamgát intézményével élhetnek, és akinek semmi esélyük a törlesztésre a gyenge forint miatt, az a Nemzeti Eszközkezelő (NE) segítségét igényelheti. Az állam az eszközkezelőn keresztül 2014 végéig ötezer lakást vásárol meg, a földrajzi elhelyezkedéstől függően a szerződéskori forgalmi érték 35–55 százalékán. A bérleti díjat rendeleti úton szabályozza a kormány, a szociális helyzetet figyelembe véve.

A bérlővé vált adósok jegybanki alapkamattal megemelt áron vásárolhatják majd vissza az ingatlant, ezt a legkorábban hat hónap elteltével kezdeményezhetik, és 24 hónapig van rá lehetőségük. Nem vásárolhatják viszont vissza az ingatlant, ha  például tartósan nem fizetik a bérleti díjat. A részvételnek szociális és objektív feltételei is lesznek. Az NE által nyújtott segítséget a hiteladós, a vele egy háztartásban élő házastárs vagy élettárs veheti igénybe, ha szociálisan rászorulónak  minősülnek, tehát jövedelempótló vagy szociális támogatást kapnak és legalább két gyermeket nevelnek.

Szigorú feltételek
– a hitelfolyósító 2009. december 30. előtt jegyeztette be a jelzálogjogot az ingatlanra, s kizárólag a magyar államnak felajánlott lakóingatlan képezi a jelzálog alapját
– a hitelszerződés megkötésekor az ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban nem haladta meg a 15 millió forintot, az egyéb településeken pedig a 10 millió forintot
– a kölcsön összege nem haladta meg a forgalmi érték 80 százalékát, és elérte annak legalább 25 százalékát
– a tartozás tartósan késedelmes, vagyis 180 napon túli
– az ingatlan lakható

 

A pénzintézetnek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az állam vegye meg a lakást vagy házat, és közölnie kell, hogy mekkora a követelése az adóssal szemben. Az NE az adatok értékelése után értesíti az összes hitelezőt, hogy milyen arányban osztja fel közöttük a vételárat. Ha az adós tartozása nagyobb, mint az állam által kínált ár, a bank véglegesen elengedheti az e fölötti összeget.

Ha a hiteladós megfelel a feltételeknek, és beszerzi a bankjától a szükséges igazolásokat, akkor az állam automatikusan megvásárolja az ingatlant. Az állam adásvételi szerződése tartalmazza a lakásbérleti szerződést és a bérleti díjat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik