Gazdaság

Milliárdos mínuszban a nyugdíjkasszák

A hozamok pozitívak voltak összességében véve, a működési eredmények terén viszont súlyos mínuszban zárták az esztendőt a magánnyugdíjpénztárak.

A Világgazdaság összesítése szerint a piaci szereplők folyamatosan dobták be a törülközőt, tavaly év végére csak 13 kassza maradt életben. A magánnyugdíjpénztáraknak 99 601 tagjuk maradt, számláikon mintegy 226,3 milliárd forinttal – derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból.

A lap szerint a pénztárakat érintő jogszabályváltozások rendkívül megnehezítették az intézmények gazdálkodását, a szektor az év végére 5,9 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, annak ellenére, hogy a kasszák sikeresen fektették be a tagok pénzét, több mint 83 milliárd forintos hozamot halmoztak fel.

A jogszabályváltozások után a pénztárak igyekeztek spórolni, költségeiket 2010-hez képest megfelezték, a dolgozóik fizetését lecsökkentették.

A Világgazdaság előrevetítette: idén vélhetően még tovább csökken a kasszák száma, nemrég jelentette be az Erste, hogy megszünteti magán-nyugdíjpénztári ágazatát, a Generali pedig a beolvadását fontolgatja a Dimenzióba.

A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja, hogy a megmaradt magánnyugdíj-pénztári tagok önkéntes támogatással járuljanak hozzá kasszájuk működéséhez, de a pénztárak minimális tagdíjat is meghatározhatnak tagjaik számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik