Gazdaság

Járatmegszüntetéssel üzen a Ryanair

A kormánytól kérnek segítséget a biztonsági ellenőrzés lerövidítése érdekében.

A többi európai uniós repülőtéri szabályoktól eltérően Ferihegyen a személyzetnek el kell hagynia a repülőgépet, és át kell esnie a biztonsági vizsgálaton, csak ezután mehet vissza a fedélzetre. A gép érkezése és indulása közötti 25 perces fordulóidőbe ez nem fér bele, így nemcsak a személyzet, hanem az utasok is hátrányt szenvednek – magyarázta a Ryanair vezérigazgatója.

Michael O’Leary kijelentette: naponta egy járatot törölnek mindaddig, ameddig sikerül megállapodni a repülőtéri hatóságokkal. (A múlt pénteken, ugyanebben a témában kiadott hírünket itt találja.)

Májusban egyébként Düsseldorfba és a dániai Billundba indít menetrend szerinti járatot Budapestről a társaság. Emellett sűrítik a járatok számát Barcelonába, Londonba, a Stanstend repülőtérre, illetve Párizsba. Ennek érdekében nem indul több gép a görögországi Chaniába és Rodoszra, a spanyolországi Palmába és az olaszországi Trapaniba.

A fuvarozócég gépei a Malév február 3-i leállását követő két hétben 60 százalékos telítettséggel üzemeltek, és márciusra már 70 százalékos kihasználtsággal számolnak. A vezérigazgató hozzátette: az első évben mintegy 2-2,4 millió magyarországi utast remélnek.

Arra a kérdésre, hogy hány volt Malév-alkalmazottnak adnak munkát, azt mondta: mérnököket és pilótákat interjúztattak, de erről részleteket nem árult el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik