Belföld

“Idióta” ellenőrzésekre panaszkodik a Ryanair

A Ryanair légitársaság 13 budapesti járatot töröl a szombattól számított két hétben - tartalmazza a légitársaságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye.

A Ryanair a döntést azzal indokolta, hogy a repülőtér nem adott engedélyt csütörtökön a Manchesterbe, pénteken pedig Baden Badenbe irányuló gépének a felszállásra.

A cég közleménye szerint a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság ragaszkodik ahhoz, hogy a pilóták és az utaskísérők elhagyják a Budapestre megérkező repülőgépet okmányellenőrzésre. Ezt annak ellenére megköveteli a hatóság, hogy csupán 25 perc van a visszaindulásra. A Ryanair szerint nincs ehhez hasonló gyakorlat az Európai Uniónak a légitársaság által használt másik 170 repülőtere egyikén sem.

A közlemény megfogalmazása szerint “idióta és egyéni” eljárás miatt számos késés történt, kényelmetlenséget okozott a légitársaság utasainak Budapesten és másutt.

A Ryanair levélben fordult a Budapest Airporthoz, amelyben megírta, hogy nincs jogi alapja a magyar hatóság által megkövetelt eljárásnak. A Ryanair értesítette a Budapest Airportot arról, hogy a 25 perces fordulóval induló írországi és nagy-britanniai járatain a budapesti személyzet március 1-jétől nem veti alá magát az eljárásnak. Ezután – áll a közleményben – a Budapest Airport március 1-jén a manchesteri, március 2-án a baden badeni járatnak nem adott felszállási engedélyt, a járatokat törölni kellett.

A Ryanair közölte: az önkényes határátlépési eljárásnak a következtében a 13 járat 4000 utasának utazási terve borul fel a következő két hetes időszakban. Az átfoglalások lehetősége tekintetében kapcsolatba fognak lépni velük – jelezte a cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik