Gazdaság

Játszva tőzsdéztek

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2012. 03. 05. 15:15

A Kecskeméti Református Gimnázium „New Deal“ csapata nyert az idei tőzsdejátékon.

430 középiskolai csapat közül a Kecskeméti Református Gimnázium diákjai nyerték az idén immár 11. alkalommal meghirdetett versenyt. A Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) az Erste Befektetési Zrt-vel közösen rendezett tanulmányi versenyének és tőzsdejátékának második helyezettje az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és Gimnázium „Medvék a málnásban”, harmadik helyezettje pedig a zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskola „bond” csapata lett. A nagy hagyományokkal rendelkező verseny széles szakmai összefogás eredménye: a kezdeményezés támogatói között vannak a szakma legelismertebb képviselői és olyan társaságok, mint a Budapesti Értéktőzsde, vagy a KELER.

A fiatalokra szabták

A selejtezőben online teszteken mérték össze tudásukat a csapatok, majd számítógépes szimulációkkal is találkoztak, melyek megoldását interaktív e-könyvek segítették. Ezek a fiatal korosztályhoz közel álló eszközök hozzájárultak ahhoz, hogy a diákok még könnyebben átláthatták a makrogazdaság és az árfolyamok összefüggéseit, vagy éppen a gazdasági világválság okait és következményeit.

Ezzel párhuzamosan zajlott az Erste Trader online platformon folyó tőzsdejátékra is, melyen a devizapiacokon és a világ közel harminc tőzsdéjén vásárolhattak értékpapírokat a versenyzők. Az Erste Trader online kereskedési felület demo verziójának használatával a versenyzők általános rutint szerezhettek az online pénzügyi rendszerek (pl. online értékpapír-számlavezetés, elektronikus üzletkötés) használatában, de az egyes vállalatokkal kapcsolatos híreket böngészve rendszeres újságolvasóvá is válhattak.

erste (erste)

Kiélezett küzdelemben nyertek

A közel kétmillió forint összdíjazású döntő március 2-án volt, ahol a zsűri nemcsak a diákok elméleti tudását, hanem kreativitását, problémamegoldási képességét is tesztelte, igyekezve a befektetésekkel foglalkozó szakemberek mindennapjait imitáló szituációkat is teremteni. A végig kiélezett küzdelmet végül a Tamaskó Péter, Péczka László és Bozsik Marcell által alkotott „New Deal” csapat nyerte.

Martin Hajdu György, a KEBA kuratórium elnöke a versenyről elmondta: az idei versenyre minden korábbinál több középiskola és több csapat nevezett be, ami kifejezetten nagy öröm a szervezőknek. Mégpedig azért, mert az alapítvány és a verseny legfontosabb célja is az – összhangban a Nemzeti Alaptantervben (NAT) megfogalmazott kiemelt fejlesztési célokkal – hogy bővítsék a középiskolai diákság gazdasági, pénzügyi és tőzsdei ismereteit és népszerűsítsék a témát.

A játékhoz a kereskedési platformot az Erste Befektetési Zrt.biztosította. A cég a hazai befektetési piac meghatározó szereplőjeként fontos feladatának és kötelességének érzi, hogy támogasson minden olyan kezdeményezést, amely a hazai pénzügyi kultúra és a jövő tudatos magánbefektetői szférájának kialakításához hozzájárul – mondta el Cselovszki Róbert elnök-vezérigazgató.

A vezetők hozzátették: a verseny jó példája annak, hogy léteznek olyan területek, ahol a nonprofit civil-alapítványi szféra és a forprofit pénzügyi szféra érdekei találkoznak.

A verseny kiemelkedően magas szakmai színvonalának biztosításában az Erste Befektetési Zrt. mellett a Budapesti Értéktőzsde Zrt., a KELER, az Equilor Befektetési Zrt., az Aleasgroup, a Fio-Broker és a SZIE békéscsabai Gazdasági Kara működött közre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.