Gazdaság

Játszva tőzsdéztek

A Kecskeméti Református Gimnázium „New Deal“ csapata nyert az idei tőzsdejátékon.

430 középiskolai csapat közül a Kecskeméti Református Gimnázium diákjai nyerték az idén immár 11. alkalommal meghirdetett versenyt. A Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) az Erste Befektetési Zrt-vel közösen rendezett tanulmányi versenyének és tőzsdejátékának második helyezettje az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és Gimnázium „Medvék a málnásban”, harmadik helyezettje pedig a zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskola „bond” csapata lett. A nagy hagyományokkal rendelkező verseny széles szakmai összefogás eredménye: a kezdeményezés támogatói között vannak a szakma legelismertebb képviselői és olyan társaságok, mint a Budapesti Értéktőzsde, vagy a KELER.

A fiatalokra szabták

A selejtezőben online teszteken mérték össze tudásukat a csapatok, majd számítógépes szimulációkkal is találkoztak, melyek megoldását interaktív e-könyvek segítették. Ezek a fiatal korosztályhoz közel álló eszközök hozzájárultak ahhoz, hogy a diákok még könnyebben átláthatták a makrogazdaság és az árfolyamok összefüggéseit, vagy éppen a gazdasági világválság okait és következményeit.

Ezzel párhuzamosan zajlott az Erste Trader online platformon folyó tőzsdejátékra is, melyen a devizapiacokon és a világ közel harminc tőzsdéjén vásárolhattak értékpapírokat a versenyzők. Az Erste Trader online kereskedési felület demo verziójának használatával a versenyzők általános rutint szerezhettek az online pénzügyi rendszerek (pl. online értékpapír-számlavezetés, elektronikus üzletkötés) használatában, de az egyes vállalatokkal kapcsolatos híreket böngészve rendszeres újságolvasóvá is válhattak.

Kiélezett küzdelemben nyertek

A közel kétmillió forint összdíjazású döntő március 2-án volt, ahol a zsűri nemcsak a diákok elméleti tudását, hanem kreativitását, problémamegoldási képességét is tesztelte, igyekezve a befektetésekkel foglalkozó szakemberek mindennapjait imitáló szituációkat is teremteni. A végig kiélezett küzdelmet végül a Tamaskó Péter, Péczka László és Bozsik Marcell által alkotott „New Deal” csapat nyerte.

Martin Hajdu György, a KEBA kuratórium elnöke a versenyről elmondta: az idei versenyre minden korábbinál több középiskola és több csapat nevezett be, ami kifejezetten nagy öröm a szervezőknek. Mégpedig azért, mert az alapítvány és a verseny legfontosabb célja is az – összhangban a Nemzeti Alaptantervben (NAT) megfogalmazott kiemelt fejlesztési célokkal – hogy bővítsék a középiskolai diákság gazdasági, pénzügyi és tőzsdei ismereteit és népszerűsítsék a témát.

A játékhoz a kereskedési platformot az Erste Befektetési Zrt.biztosította. A cég a hazai befektetési piac meghatározó szereplőjeként fontos feladatának és kötelességének érzi, hogy támogasson minden olyan kezdeményezést, amely a hazai pénzügyi kultúra és a jövő tudatos magánbefektetői szférájának kialakításához hozzájárul – mondta el Cselovszki Róbert elnök-vezérigazgató.

A vezetők hozzátették: a verseny jó példája annak, hogy léteznek olyan területek, ahol a nonprofit civil-alapítványi szféra és a forprofit pénzügyi szféra érdekei találkoznak.

A verseny kiemelkedően magas szakmai színvonalának biztosításában az Erste Befektetési Zrt. mellett a Budapesti Értéktőzsde Zrt., a KELER, az Equilor Befektetési Zrt., az Aleasgroup, a Fio-Broker és a SZIE békéscsabai Gazdasági Kara működött közre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik