Gazdaság

330 forint is lehet az euró?

Erősödött a forint, ám a szakértő szerint ez kérészéletű lehet, és egy 320-330 körüli forint/euró árszint sem kizárt.

„Történelmi távlatokat is figyelembe véve rendkívüli mértékben erősödött a forint az elmúlt hetekben az euróhoz képest, miután a piac bizalmat adott a kormánynak egy gyorsan bekövetkező IMF-megállapodásra. Figyelembe véve a forint/euró árfolyam alakulásának néhány évnyi történetét, 30 forintos euróesés után komoly korrekció szokott következni. Jelenleg 290 környékén tanyázik a kurzus, de félő, hogy ez átmeneti állapot” – közölte az FN24-nek eljuttatott elemzésében Misik Sándor, a Solar Capital Zrt. portfoliókezelője.

A szakértő részben a statisztikai tényekre, részben pedig – több nemzetközi bankházzal egyetértve – arra számít, hogy az IMF-megállapodás nem lesz egyszerű és gyors, ezért szerinte érdemes felkészülni egy ismételt forintgyengülésre. Misik Sándor szerint különösen fontos ezt szem előtt tartania az importőr vállalkozásoknak, hiszen tevékenységük során a kiadásaik euróban, míg a bevételeik forintban keletkeznek.

A gyengülés várható mértékéről megoszlanak a vélemények, de egy korábbi 320-330 közötti újabb árszint sem kizárt, amennyiben a piacon csalódást kelt az IMF-tárgyalások előrehaladásának üteme – vélekedett a portfoliókezelő. Ez a jelenlegi szinthez képest bő 10 százalékos euróemelkedést jelentene, ami a mai gazdasági helyzetben sok cégnél a teljes profit eltűnését is eredményezheti.

Misik Sándor szerint ezt a negatív hatást határidős vagy opciós euróvételi pozícióval lehet kezelni, így az importőr kvázi fixálni tudja a maximális euróárat, amelyet majd a következő hónapok során beérkező import ellenértékeként kell kifizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik