Gazdaság

325 forintos euróárfolyammal riogatnak

A Goldman Sachs egyik vezető közgazdásza szerint 315-325 forintos euróárfolyam is lehet.

A forint komolyabb gyengülését prognosztizálja a világ egyik legnagyobb tanácsadó műhelye és befektetési bankja, a Goldman Sachs. Az óriás cég közvetlen térségünkkel, továbbá Oroszországgal, Közel-Kelettel és Afrikával foglalkozó részlegének vezető közgazdásza, Magdalena Polan az Alapblog.hu-nak adott interjúban az idei évre vonatkoztatva 315-325 forintos euróárfolyamról is beszél, továbbá arról, hogy a magyar nemzetgazdaság 2012-ben – a széles értelemben vett nem euróövezeti térségben egyedüliként – recesszióba esik.

A szakértő azt mondja,hogy a Goldman Sachsnál nem tartják reálisnak a kormány költségvetési deficitre vonatkozó célját. Szerintük sokkal nehézkesebbek lesznek a tárgyalások az IMF-fel, mint ahogy ezt nálunk hivatalosan kommunikálják.

Hazánk szemszögéből viszont örvendetes, kiaknázható lehetőségnek értékelik a Goldman Sachsnál, hogy az euróövezeten belüli legfontosabb partnerünk, Németország viszonylag jól fog teljesíteni, és ugyancsak nagyszerű teljesítmény várható Oroszországtól is. Ez utóbbi mögött azonban elsősorban a kőolaj világpiaci árának jelentős, a Goldman Sachs szerint: 125 dollárosra való emelkedése húzódik meg.

A Goldman Sachs szakértője a piac egészét illetően úgy látja, hogy egyelőre véget ér a piacokon az elmúlt két hónapban tapasztalt „normalizálódási rali”, amelyet az váltott ki, hogy míg tavaly eluralkodott a félelem az euró esetleges összeomlása miatt, addig most egy széles körű remény alakult ki, hogy pozitív lesz a végkifejlet. Emögött elsősorban az Európai Központi Bank likviditást növelő lépései és azok a jelzések álltak, hogy az EKB még sokáig tartósan alacsonyan tartja, sőt esetleg csökkenti is az alapkamatot. Míg tavaly menekültek a befektetők a kockázatos eszközöktől, és vállalták a veszteségeket, addig az idei év első két hónapjában éppenséggel a nagyobb kockázatok felvállalásával tettek szert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik