Gazdaság

Egész Európa tiltakozik

Európa-szerte szakszervezeti akciónapokat tartanak szerdán, február 29-én. A magyar érdekképviseletek nem rendeznek demonstrációt, csak egy kiáltványt adnak ki. Ezzel tiltakoznak.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) hirdette meg az akciónapot. Az unió tagállamai körében egyre rosszabbodó gazdasági és szociális helyzet, valamint a folyamatosan bővülő megszorító intézkedések miatt. Szándékosan erre a napra – az Európai Tanács ülésének előestéjére – időzítették az akciókat a szakszervezetek. Mintegy 30 helyszínen, például Portugáliában, Görögországban, illetve Törökországban is lesznek demonstrációk – mondta az FN24-nek Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. (A demonstrációk, rendezvények térképe itt látható.)

A döntéshozók azon politikája ellen tiltakoznak a munkavállalók érdekvédői, hogy a legtöbb állam a válságot a lakosságot érintő negatív intézkedésekkel orvosolná. A szakszervezetek szerte Európában azt követelik, hogy a politikai prioritások középpontjába a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás és a szociális igazságosság kerüljön. Balogh Béla szerint a munkanélküliség egyre félelmetesebb méreteket ölt, kontinensünkön 27 millió embernek nincs állása, közülük 5 millióan pályakezdők, még nem töltötték be a 25. életévüket. Az elnök nemcsak a fiatalok kilátástalan helyzetére hívta fel a figyelmet, hanem a gyermekük születése után újra dolgozni vágyó anyák, az ötven év felettiek, valamint a hátrányos helyzetű régiókban élők nehéz elhelyezkedési esélyeiről is beszélt.

A magyar érdekképviseletek (a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) pontokba szedte a követeléseit, amelyeket minél szélesebb közvéleménnyel és a döntéshozókkal is megismertetnek.

Megoldási lehetőségeket is felvázoltak a szakszervezetek: európai újjáépítési és befektetési terv, valamint dinamikus európai iparpolitika létrehozását sürgetik, amely környezetbarát, és minőségi munkahelyeket, növekedést hoz. Fontos lenne a pénzügyi egyensúly hosszú távra szóló újrateremtése, az adósság közös kezelése az euróövezeten belül. A szakszervezetek azt is javasolják, hogy az Európai Unió adóztassa meg a pénzügyi tranzakciókat, harmonizálják a társasági adókat és az adóminimumokat.

Az EU kezdjen harcot a bér- és szociális dömping ellen, tartsák tiszteletben és garantálják minden embernek az alapjogokat. Az ETUC nyilatkozatában elutasítja a munkaerőpiac még rugalmasabbá tételét, a közszféra privatizációját, a nyugdíjak csökkentését, illetve a kollektív tárgyalások és a szociális párbeszéd lebontását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik